Kerítésen innenGyorshír

Orbán újabb brutális ötlete

egeszsegugy

Magyarország első embere Kötcsén sok más mellett meghirdette a legújabb, államosításra kiszemelt szektort is, és ez nem más mint az egészségügyi szolgáltatás piaca. Innen akarja kiszorítani a magánvállalkozást.

Vajon melyik  csókosnak tetszett meg ez a piac?

A bejelentéstől állítólag még a kötcsei gyülekezet értelmesebb tagjainak is vagy köhögnékjük támadt, vagy fennakadt a szemük.

Az újabb államosításhoz szükséges eszközkészlet – laborfelszerelések, CT-k, MR-ek stb – szakértők szerint  megközelítőleg 30 milliárd forintot tenne ki, és akkor az alkalmazottak béréről, járulékokról, infrastruktúráról, stb. még nem beszéltünk

Ezt a pénzt pedig – ismerve a kormány logikáját – nyilván az egészségügyből akarják – legalábbis részben –kiszorítani, márpedig ott leginkább pénz és koncepció injekcióra lenne szükség a közel egy évtizedes elvonások és szétzilálás után.

Ha ez a döntés megvalósul, állami kézbe kerül szinte minden diagnosztikai szolgáltatás, és az Orbán kormány már többször fényesen bebizonyította, hogy az állam – az övé különösen – rossz gazda.

A hírt elsőként megszellőztető Népszava szerint a szektort alaposan meglepte a terv, ami évek óta fel-felbukkan, ám aztán ez – legalábbis eddig – „néhány kisebb akciótól eltekintve – (2013-ban például a hatvani kórházban a kilenc éve külsős szolgáltató által végzett radiológiai szolgáltatásokat – a röntgent, az ultrahangot és a CT-vizsgálatokat ) vették vissza saját működtetésbe.” (Népszava) elenyészett.

Közben a rendszereket működtetni képes orvosokban is nagy a hiány, nem beszélve a  szakszemélyzetről.

Ez az államosítási terv tehát minden bizonnyal csak átmenet lehet, és  nem más, mint  egy újabb piac ravasznak hitt átszervezésének – pardon –, átjátszásának kísérlete.

Kapcsolódó

Várólista-csökkentés – gyógyíthatatlan az egészségügy?

About Author

Szólj hozzá!