Orbán újabb győzelme -Embargó, viccelsz? - Ami a csövön kifér - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán újabb győzelme -Embargó, viccelsz? – Ami a csövön kifér

Éjjel egy órakor ért véget az Európai Tanács ülésének első napja, melyen a következő oroszországi szankció volt a téma. Orbán Viktor az éjszaka jelentette be, hogy sikerült elérni, hogy Magyarország továbbra is vásárolhasson orosz olajat.

Hirdetés

 

A leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni

– mondta éjszakai videójában Orbán Viktor miniszterelnök résztvett az uniós miniszterelnökök csúcstalálkozóján, és korábban már bejelentette, hogy Magyarország gazdaságára ledobott atombombával érne fel, ha nem kapnánk orosz olajat. Úgy néz ki, Orbán Viktornak sikerült is sikert elérnie Brüsszelben: A megállapodást aláírták arról, hogy azok az országok, amelyek csövön keresztül kapják az olajat, továbbra is vásárolhatnak az oroszoktól. A miniszterelnök feltétele volt, hogy Magyarország kapjon garanciát arra is, ha valami történne az Ukrajnán keresztül érkező Barátság kőolajvezetékkel – voltak már rá célzások korábban az ukránok részéről, hogy a vezetéknek esetleg baja eshetne. Ezek a feltételek is teljesültek.

Éjfél után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sikeresnek minősítettte a tárgyalásokat, megállapodás született tehát az orosz olaj embargójáról, ami azonnal érinti az Európába irányuló orosz olajszállítások kétharmadát. Az orosz olaj kivitelének tilalma “hatalmas finanszírozási forrást vág el” Moszkva hadigépezetétől – mondta.

Charles Michel üzenetében – Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva – azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot. Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt – emelte ki.

“Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat”

– fogalmazott az európai tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt arra is, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával.

Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. “Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez” – tette hozzá.

 

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: nagyon fontos az energiaellátás biztonsága és az egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett a Kreml szankcionálása. Hangsúlyozta: “az energiaágazatot érintő szankciók kérdése érzékeny téma, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy megszüntessük függőségünket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól”. Hozzátette: a tanács figyelembe vette a tengerparttal nem rendelkező országok helyzetét.

Orbán győzött

Magyarország is elfogadta a megfelelő feltételekkel az olajembargót, úgy, hogy Magyarország csövön továbbra is vásárolhat orosz olajat, de ha a vezetékekkel valami történik lehetőségünk lesz máshogy behozni az energiahordozót az országba. Az uniós tagállamok közül mások sem támogatták teljes mellszélességgel az embargót, hisz Csehország és Szlovákia is erősen függ az orosz olajtól. A magyar kormány elérte, hogy csak a tankerekkel szállított olajra terjed ki a behozatali tilalom, a csővezetéken érkezőre nem. Magyarország számára pedig az a biztosíték, hogy az ellátás megszakadása esetén “vészhelyzeti megoldásokkal” megoldható a szállítás.

Magyarország tehát gyakorlatilag mentesült az olajembargó alól, ahogy a miniszterelnök az éjjel bejelentette, a magyar energiaellátás továbbra sincs veszélyben. Ami a Orbán Viktor bejelentéséből kimaradt, hogy az engedély, csak átmeneti időre szól, és a partnerek, amint lehet visszatérnek rá, (jelentsen ez bármit is!)

Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a megállapodást, és közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni.

Sajtótájékoztatóján az uniós bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó – elsősorban a Barátság kőolajvezetéken érkező – mintegy 10 százalékról is hamarosan megegyezés születik a tagállamok egyetértésével.

Ursula von der Leyen úgy vélte, hogy a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez szerinte mintegy 45-60 napra lehet szükség, valamint “némi beruházásra”, köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

Alexander De Croo belga kormányfő a tanácskozásról távozva megerősítette, hogy Magyarország és Szlovákia számára a vészhelyzeti intézkedés bevezetésének lehetősége is fennáll: ha ugyanis külső okok miatt csökkenne az olajellátásuk, akkor más forrásokon keresztül biztosíthatják azt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a megállapodás nélkül

“nehéz lenne hatékony fellépésről beszélni a putyini hadigépezet ellen”.

Írta meg a Blikk.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2022.05.31 - 08:04
  Közvetlen hivatkozás

  Kár,hogy viktor viktorovics nem beszélt arról,hogy néhány évvel ezelőtt azt nyilatkozta,hogy 2022-re függetlenedünk az orosz energiahordozóktól. Hogy ebből azóta se lett semmi, a magyarázatra kíváncsiak lennénk néhány millióan. Azt csak remélni tudjuk,hogy orbán miatt nem utálják az összes magyart, csak a fideszes bagázst. De sajnos külföldön általánosítanak,és sajnos egykalap alá vesznek minket ezzel a pökhendi,arrogáns,tolvaj bandával.

  Válasz
 • 2022.05.31 - 08:08
  Közvetlen hivatkozás

  Még valami. Értjük mi,hogy ezek az oldalak a reklámokból élnek,de ha a hirdetők,vagy az oldal tulajdonosai azt hiszik,hogy a jobbról-balról beúszó reklámokat megnézi bárki is,akkor tévednek.Azt figyeli az ember,hogy hogyan lehet minél előbb kiiktatni ezeket,hogy hozzájussunk a lényeghez, a cikkekhez.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.