Orbán végre jókor volt jó helyen…

Biztos csak a véletlen műve, vagy új kommunikációs stratéga szólhatott bele a miniszterelnöki imázsépítésbe, de lehet, hogy csupán egy jó edzőmérkőzés volt a közelben. Mindegy is mi okból, de Orbán Viktor csütörtök este jó helyen volt és jót is nyilatkozott Milánóban.

Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt az M5 kulturális csatornának.

A miniszterelnök gratulált Kurtág Györgynek. Mint mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét.
Orbán Viktor kiemelte:

míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában,

Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozta, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez. (Kis fricska csupán, hogy az első három zseni nem Magyarországon élt és alkotott.)

“Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó” –

jelentette ki Orbán Viktor.

Gábor György: … a Scala díszpáholyában nem szokás a szotyolázás és a színpadon nem a Vidi játszik!

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állította színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütál a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényli.

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.
Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.

Itt hallhatja!

Milánó vs. Budapest

Szégyenletes botrány az operában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük