Tiborcz Istvánék hatalmas birtokot alakítottak ki Tükröspuszta körül, és mindent hitelből fizettek. 

Az Orbán-kormány az állami földvagyon privatizációját eleve azzal a szándékkal indította, hogy új földbirtokos-réteget hozzon létre. 2015-ben és 2016-ben magánszemélyek árveréseken szerezhették meg a szántóföldeket, fejenként legfeljebb 300 hektárnyit.

Az állam a miniszterelnök szűkebb pátriájában, Fejér megyében hirdette meg eladásra a legtöbb mezőgazdasági területet.

Volt is rá vásárlói igény: két Orbán Viktorhoz közelálló család, a Tiborcz és a Mészáros família például összesen 2,7 milliárdot költött arra, hogy állami földet vegyen: ebből 1,71 milliárdot hitelből fizettek.

Orbán Viktor veje a régi családi birtok, a Felcsúttól alig 6 kilométerre fekvő Tükröspuszta kibővítését célozta meg. Tiborcz nővérével és édesapjával összesen 492 hektár, azaz majdnem 5 városligetnyi termőföldet vásárolt Bicske és Mány térségében, 559 millió forintot hagyott ott a liciteken.

Tiboczék a teljes pénzösszeget, tehát mind az 559 millió forintot banki kölcsönből fedezték. Tiborcz István az utóbbi időben ingatlanvállalkozónak tekinti magát, cégein keresztül újabb és újabb nagyértékű irodaházakat, villákat, kastélyokat vásárol Budapesten és szerte az országban. Az ingatlanozás a cégeken keresztül megy, a földvásárlások miatt azonban saját nevére is került 180 milliós banki adósság.

A Gránit Bank, amely rendszeresen finanszírozza Tiborcz és barátja, Szivek Norbert MNV-vezérigazgató milliárdos ingatlanprojektjeit, a család minden tagját ellátta földhitelekkel. Tiborczékat jelenleg 12 hitelszerződés köti a pénzintézethez.

Még több hitelt kaptak Mészáros Lőrincék

Még nagyobb összeget invesztáltak Mészáros Lőrincék. A szűkebb család, a felcsúti polgármester, a felesége, két lányuk és fiuk együttesen 1257 hektárt vásárolt meg, ami 12 és fél Városligetnek felel meg.

A főként vasútberuházásokban utazó R-Kord Kft. és a többi Mészáros-érdekeltség jelzálogterhei a nyáron elérték a 10 milliárdos nagyságrendet.

Információink szerint Felcsút polgármestere a szántókért eközben több mint 1 milliárd forintot saját zsebből fizetett ki, de a család tagjai, beleértve őt magát is, 1 milliárd 154 milliós hitelt is bevállaltak, amelyet az OTP fizetett ki nekik.

(forrás: 24.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét