Orbán vesztett! – ő lett a második a sorban

Érdekes kísérletre vállalkozott a tenygyar.hu portál, amikor egy 1947-es hazai közvéleménykutatás kérdéseit 70 év múlva ismét feltették. Az információkból csemegézve, igyekeztünk az olvasóink számára leginkább érdekesnek tartott kérdéseket kiemelni.

A példaképek avulása

A hetven évvel ezelőtti kutatás vizsgálta, milyen történelmi személyekre néznek fel a magyarok. Hét évtizede kevésbé volt az ország megosztott, mint ma: 27 százalék számára Kossuth Lajos volt az igazi példakép, az egykori kormányzó-elnököt Mátyás király (12%), Széchenyi István (12%), Szent István (10%), majd jócskán lemaradva Nagy Lajos (4%), Petőfi Sándor (4%), Rákóczi Ferenc (4%) és Deák Ferenc (1,5%) követte.

Úgy tűnik, a példaképeink nehezen avulnak el, legalábbis Széchenyi István (14,3%) és Mátyás király (13,3%) népszerűsége örök, a 2017-es listát ugyanis ők vezetik. Szent István a harmadik (9,5%), majd jelentősen lemaradva Kossuth Lajos (5,4%), Deák Ferenc (4,6%) és Rákóczi Ferenc (1,7%) következik. Evidensen nem szerepelhetett az 1947-es listán Kádár János (Kádárt a magyarok 1,2 százaléka tartja a legfontosabb példaképnek), Göncz Árpád (0,7%) és Orbán Viktor (0,7%) sem. Érdekes, hogy Petőfi Sándor a 2017 végén készített kutatásban 0,2 százalékkal maradt el Orbántól.

Egy ország közállapotára igencsak jellemző, kit tartunk a legkártékonyabb történelmi alaknak.

Hetven éve ez nem volt kérdés: a magyarok 54 százaléka Szálasi Ferencet nevezte a legkárosabb történelmi személynek – ehhez persze érdemes figyelembe venni, hogy a háború utáni időszakban készült a felmérés, amikor a vészkorszak, a német megszállás és Budapest ostroma sokak számára még igen közeli élmény volt. Szálasi Ferencet a „kártékonysági listán” Horthy Miklós (12%), majd a Habsburg család (3,3%), Haynau (2,3%), Gömbös Gyula (1,4%), Bethlen István (1,1%), Metternich (0,7%) és Ferenc József (0,7%) követte.

Hetven évvel később egészen mást gondolunk Magyarország történetéről. Ma a magyarok sokkal megosztottabbak abban a kérdésben, ki ártott legtöbbet a történelem során az országnak.

A legkártékonyabb történelmi személy Rákosi Mátyás lett, a kommunista diktátort 9,5 százalék említette. Orbán Viktort 8,8 százaléknyi magyar tartja a legkárosabbnak, nyilvánvalóan nem függetlenül az aktuálpolitikai preferenciáktól sem. Rákosit és Orbánt Kádár János (4,8%), majd Horthy Miklós (4,7%) követi. Orbán Viktor „eredményének” tekintetében talán meglepő, hogy Gyurcsány Ferencet csak 4,4 százalék nevezte a legkárosabbnak. Szálasi Ferenc 2,9 százalékkal a hatodik lett.

A kormányzati Soros-kampányra 2,1 százalék volt annyira fogékony, hogy egyenesen a magyar történelem legkártékonyabb figurájának tartsa a filantróp üzletember Soros Györgyöt.

Adolf Hitler pozícióját a legkártékonyabbak listáján aligha vitatják sokan: a náci vezért 1,5 százalék tartja a magyar nemzet legnagyobb sírásójának a történelem során.

Érdekes kérdés, hogy amennyiben a számok igazak, akkor Orbán Viktor miként lehet már harmadik ciklus óta hazánk miniszterelnöke, sőt sajnos jó esélyei vannak az újabb választási győzelemre. Soros György “helyezése” viszont jelzi, hogy megtérülnek a Fidesz számára a befektetett milliárdok. Soros nevét pár éve csak egy szűk kör ismerte, ma az ország lakosai többségének a fejében rögzült, hogy Soros a magyarok “ellensége”. Nem mintha az emberek zöme tisztában lenne Soros munkásságával, de a kormányzati gyűlöletkampány elérte célját.

Az áprilisi választásokhoz némi kapaszkodót adhatnak a számok, a demokratikus ellenzék számára hasznos ütőkártya lehet a kutatás, ha jól felépített üzeneteket igyekeznek a magyar választók felé továbbítani.

(Forrás: tenygyar.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük