Orbán Viktor, a nemzet hőse “bátran” nem megy el Strasbourgba a pedofilellenes törvényről rendezett EP-vitára

Nem megy el Strasbourgba az EP-vitára Orbán Viktor, amit a pedofilellenes törvényről rendeznek. Az ATV kérdésére Novák Katalin elmondta: már megfogalmazták a Konzervatívok (ECR) is a határozati javaslatukat. A miniszter szerint az EP-ben “egy statáriális döntést szeretnének elérni”, de nem lenne szerencsés, “ha vádként megfogalmazott vélelmek alapján lehetne uniós szankciókat életbe léptetni”, forrásokat elvonni.

Valóban a holnapi napon lesz az Európai Parlamentben egy vita, ahol napirendre tűzték a gyermekvédelmi törvényünket. Ami érdekes, hogy még a hivatalos dokumentumot nem is láttuk, a képviselőink a Politico internetes portálról értesülhettek arról, hogy lesz egy határozattervezet, de ezt tegnap estig még nem töltötték fel a hivatalos rendszerbe

– mondta Novák Katalin egy keddi, a közösségi élet újraindításáédt felelős operativ törzs utáni sajtótájékoztatón, amikor a holnapi EP-vitáról kérdezte a portál, amit a magyar, sokak által “melegellenesnek” tartott pedofiltörvényről rendeznek Strasbourgban, illetve a magyar és a lengyel jogállamiság is napirenden lesz.

Hidvéghi Balázs és Győri Enikő szólalnak fel a vitában

Novák Katalin szerint ez annyiban nem meglepő, hogy

“itt egy statáriális döntést szeretnének elérni a vád megfogalmazását megelőzően, ami úgy tűnik, hogy az Európai Unió különböző intézményeinek egyre inkább bevett gyakorlat. Egy politikai akcióról van szó”.

A pedofiltörvényről ezúttal is elmondta, hogy

“sajnálatos módon nagyon kevesen ismerik a tényleges tartalmát ennek a jogszabálynak. Még egyszer hangsúlyozom, a gyermekekről van szó, tehát 18 év felettiekre egyáltalán nem vonatkozik ez a jogszabálycsomag. A megszületett döntések kizárólagosan a gyermekek védelme érdekében születtek”

A vitában

“ott lesznek az európai parlamenti képviselőink, akik majd helytállnak. Az Európai Parlament LIBE bizottságában Hídvégi Balázs a felelőse ennek az ügynek. Tudomásom szerint Hidvéghi Balázs és Győri Enikő lesz az a két parlamenti képviselőnk, akik a vitában felszólalnak”

– modta Novák Katalin.

Az “ellen határozat-tervezetet” már megfogalmazta az ECR-frakció

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy tudomása szerint van egy olyan határozattervezet, amit az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciója már megfogalmazott, és az a nemzeti szuverenitás jegyében született és a nemzeti hatáskörök védelmét tartalmazza. Ehhez a nyilatkozathoz csatlakoznak majd a a Fidesz képviselői is – mondta a miniszter.

A Népszavához kiszivárgott EP-s határozat-tervezetről – hogy az uniós helyreállítási forrásokat, amikre Magyarország igényt tart, az Európai Bizottság ne utalja addig, amíg nem bizonyosodik be, hogy azokat a pénzeket nem használják Magyarországon diszkriminatív vagy emberi jogi sérelmeket tartalmazó döntésekhez – Novák Katalin azzal reagált: ha erről a gyermekvédelmi jogszabállyal összefüggésben van szó,

“akkor diszkriminációról, jogsérelemről itt nem beszélhetünk, nincs tudomásom semmilyen olyan döntésről, vagy vizsgálat eredményéről, amely ezt kimondta volna”

– jelentette ki.

Ha nem lép a Bizottság, az EU-tagállamoknak kellene szankciót gyakorolni?

Véleményekre nagyon ritkán szoktak következményeket alapozni. Nem is nagyon lenne szerencsés, ha a jövőben erre az útra kerülnénk át,

“hogy vádként megfogalmazott vélelmek alapján lehetne uniós szankciókat életbe léptetni”

– jegyezte meg a miniszter.

Novák Katalin megismételte: nem ismerik a pontos szövegét az Európai Parlamenti határozattervezetnek.

“Mi is láttunk kiszivárgott dokumentumokat. Hogyha a kiszivárgott dokumentumból indulunk ki, ott egészen érdekes és újszerű dolgok vannak, például az is, hogy ha megfelelő lépések nem történnek az uniós intézmények részéről, akkor az EU-tagállamokat szólítja fel az Európai Parlament arra, hogy ők lépjenek fel különböző szankciókkal vagy ők cselekedjenek. Ez eddig még nem volt gyakorlat az Európai Parlamentben”

– jelentette ki a miniszter, megjegyezve: nem hiszi, hogy

“fel kellene üljünk bármilyen fenyegetésnek, ami mostanság gyakorivá vált”.

Lehet farkast kiáltani…

Úgy fogalmazott: úgy látja,

“az a módi, hogy bármi is történjék, ami nem tetszik valakinek, azt mondja, hogy ja, ha ezt csináljátok, majd nem kaptok pénzt”.

Hozzátette

Lehet farkast kiáltani, lehet sokszor is farkast kiáltani, de én mindenkit óvnék attól, hogy túlzottan tartson attól, hogy bármilyen következményei lehetnek akár a holnapi vitának, vagy az annak kapcsán megszülető dokumentumnak

– mondta Novák Katalin a szerdai EP-vitáról, illetve a csütörtöki EP-szavazásról.

Kapcsolódó

Forrás

 

orbán

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük