Sorting by

×

Orbán Viktor csiki-csukit játszik a világgal – Nemzetállamok – kontra egyesült Európa

Navracsics Tibor volt igazságügyi miniszter és uniós biztos azt mondta a minap egy televíziós interjúban: elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. Jómagam viszont a jóval kevesebb gyakorlati politikai tapasztalattal, de már-már határtalan fantáziámmal nagyon is el tudom képzelni!

Úgy vélem, Orbán Viktor szándéka éppen az, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból

Orbán amolyan csiki-csukit játszik világgal, sunyi vigyorral vétóval fenyeget, majd persze felveszi a támogatásokat, ugyanakkor rokoni csókváltásban forr össze napkeleti diktátorokkal és más senkiháziakkal, így talán világpolitikai tényezőként értékelheti magát. Hanem azt belátom: az exminiszter-exbiztos úr, és én, a pennarágó, nem vagyunk azonos súlycsoportban.

Viszont van bennem annyi sandaság, hogy óvatosan kimondjam: Navracsics Tibor a Fidesz embereként nem mondhatja-írhatja, hogy Orbán Viktornak igenis szándéka a Hunxit, én viszont leírhatom.

Navracsics fogalmazhat szerény intelmeket a kormánynak rugalmasabb, „áramvonalasabb“ uniós politikáról, örvendezhet az Unió mezőgazdasági támogatásainak, javasolhatja a Fidesz néppárthoz fűződő kapcsolatainak javítását, de ennek immár nincs valódi politikai súlya. Nem több kuriózumnál, annak jele, hogy lám, van még a Fideszben is önállóan gondolkodó politikai személyiség. De azért Navracsics is óvatosan fogalmaz, senki össze nem tévesztené egyetlen mértékadó uniós politikussal, pláne nem ellenzéki ítésszel. (Ha egyszer ez a véleménye. Ez szabad ország.)

Orbán Viktor nagyjából tíz éve miniszterelnök,

ez idő alatt megnyert három választást, és szinte folyamatosan végtelenül ízléstelen, mondhatni piszkos kampányt folytatott az EU ellen. Ebben a világon semmit nem számítottak a közösség révén megszerzett előnyök, a szabad áru- és munkaerőpiac, a beáramló külföldi termelő tőke, amely vevőket, termelési technikát és vezetési-szervezési kultúrát hozott, és a nagy rakás pénz, amely támogatásként érkezett az európai adófizetők jövedelmeiből. Mindez a magyar gazdaság gyarapodásának hatékony bázisa volt, de csak utcatáblákat érdemelt, amelyekről a nagyérdemű megtudhatta: a létesítmények uniós pénzből valósultak meg. Semmi többet.

Ám a NER és a kormány belpolitikája mindinkább aggodalmat keltett Európában,

a Tavares- jelentés, a Sargentini-jelentés, a kötelezettségszegési eljárások és bírósági ítéletek sokasága jelezte, hogy Magyarország kiépülő rendszere ellentétes az EU érték-rendjével. S habár Orbán Viktor nem egyszer hangsúlyozta, hogy Magyarország helye az Unióban van, neki egyáltalán nem mindegy, hogy ez az Unió szuverén országok egyszerű érdekközössége, vagy politikai-jogi-gazdasági és erkölcsi értékközösség. Ez lenne az Európai Egyesült Államok, amelyben az országok önként lemondanak szuverenitásuk jelentős részéről a gazdasági és a társadalmi hatékonyság lényeges növelése érdekében. Az integráció jelenleg ebbe az irányba fejlődik, az európai parlamenti többség és a tagországok többsége, valamint az EU adminisztratív vezetése is inkább ilyes fejlődésben reménykedik, amit például az egészségügyi integrációra vonatkozó friss intézkedések is igazolnak. Orbán Viktor az Európai Egyesült

Államoktól irtózik, mint az ördög a tömjénfüsttől

Ő erős nemzetállamok révén képzeli el az erős Európát. Ennek oka világos, mint a Nap: a magyar nemzeti szuverenitás jelenleg az ő személyes szuverenitása, csorbítatlan hatalma. Orbán Viktor ennek egy morzsáját sem áldozná fel még az uniós milliárdokért sem. A Magyar Nemzet felzetű sajtótermékben jelent meg egy írás, amely a járvány elleni vakcinabeszerzések bonyodalmait taglalja, s kemény szavakkal illeti az EU bürokratáinak tevékenységét ez ügyben. A cikk befejező sorai nagyon is témába vágnak:

„Mindenki azt fontolgatja, megkerüli az uniós beszerzést, s megpróbál, ha kell, drágábban, de minél előbb vakcinához jutni. Keletihez is, ha lehet. Mindez jól mutatja, mennyire újra kellene gondolni ezt az uniósdit. Mert a brüsszeli bürokraták nem felelősek semmiért és senkinek. Míg egy miniszterelnök, egy államfő tudja, hogy kutya kötelessége mindent megtenni azért az országért, amelyet vezet, nem a politikai haszon miatt, hanem mert ez a feladata, ezért választották. Hogy minden eszközzel meg-védje a népét. Ha kell, a vírustól, ha kell, Brüsszellel szemben.“

A kormány félhivatalos szócsövében ezek végül is szelíd szavak Brüsszel már-már szokványossá vált útszéli szidalmazásához képest,

hiszen itt nem szerepel, hogy az Unió egész vezetése a magyargyűlölő és korrupt Soros György zsebéből kacsingat ki a világra, és nem az „Állítsuk meg Brüsszelt…“ plakátok hangulatát idézi, csupán kétséget ébreszt az iránt, hogy nekünk ragaszkodnunk kell-e az uniós tagsághoz.

A legutóbbi tíz év tapasztalata azt bizonyítja,

hogy Orbán Viktor és a Fidesz számára az európai közösség nem egyéb, mint fejőstehén, amelyből ingyen lehet szivattyúzni a táplálékot, de amely ugyanakkor kellemetlen bögölyként repkedi körbe a nemes hazát, és idegesítően számon kéri rajta az önként vállalt uniós kötelezettségek teljesítését. A kormány ezekre teljességgel fittyet hány, viszont szemrebbenés nélkül azt állítja, hogy nincs itt semmi baj, minden megfelel az európai jogszabályoknak. Az ellenkező-jét bizonyító tények kitalációk, rosszindulatú ferdítések, magyarellenes támadások, és háttérhatalmak összeesküvései.

Az EU hivatalos magyar tényezőtől jó szót nem kap!

Vagyis miközben például az uniós támogatások fele-harmada Magyarországon haveri kézen-közön egyszerűen eltűnik, a magyar kormány azt követeli, hogy ebbe sem uniós nyomozó, sem ügyész, sem más hatóság ne szóljon bele, mert az a pénz a miénk, az nekünk jár. Nos, a jelek szerint ennek a (magyar, lengyel és egyéb nációjú) vircsaftnak az uniós polgárok és képviselőik végét szeretnék vetni. Elegük van abból hogy rendre meglopják őket, hogy szabályaikat és értékeiket újra és újra megsértik, ráadásul pedig detuschtamások és hollikistvánok gőgösen lenézzék és szidalmazzák őket. Orbán Viktor számára mind fenyegetőbben közeledik a pillanat, amikor a körmére néznek, s alaposabban megvizsgálják az uniós pénzek felhasználását. Ha pedig ez bekövetkezik, – mondhat Navracsics akármit, és lehet a magyar közvélemény döntő többsége uniópárti – Orbán Viktor megkísérli majd kivezetni Magyarországot az EU-ból, mert csak így lesz esélye a hatalmát megőrizni. Persze csak egy újabb választási győzelem után.

Mert ha veszít, Orbán Viktor politikai pályafutása és a NER remélhetően véget ér. Mi pedig maradunk Európában.

figyu

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Orbán Viktor csiki-csukit játszik a világgal – Nemzetállamok – kontra egyesült Európa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.