Orbán Viktor a a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjút “Nem szeretem a Nem szeretem a bosszú politikáját” címmel, aminek fontos része volt a magyarországi éppen aktuális plakátkampány és ami mögötte van. A magyar fordítást a miniszterelnok.hu-n olvashatják a német nyelvvel hadilábon állók.

“A nemzetközi oldala a dolognak engem kevéssé érdekel”

A riporti kérdésre, miszerint “Az az út, amelyen Magyarországon halad, sokakat Németországban félelemmel tölt el”, a regnáló miniszterelnök a szokásos kitérő választ adta, majd miután a kérdező nem engedte kicsúszni, azt felelte, hogy

- Hirdetés -

A mostani viszonyban a negatívumok kizárólag a politikának köszönhetőek. Az élet minden más területén kiválóak a német–magyar kapcsolatok: a gazdasági együttműködés kiváló, a kulturális együttműködés kiváló, a turisztikai is, és a társadalmi szimpátia kölcsönösen is nagyon erős.

Gábor György: Az Új numerus clausus nem a zsidókat érinti csupán, hanem minden gondolkodó és alkotó embert

A riporter hangot adott annak az érzetnek, hogy “Az a plakát, amelyen Juncker mellett az amerikai befektető, Soros György látható, engem olyan fotókra emlékeztet, amiket a történelemkönyvekből ismerek. Az ábrázolás és a kontextus antiszemita vonásokat hordoz.”

Orbán talonjában erre a kérdésre is volt olyan válasz, ami a németekre nézve dehonesztáló:

Ön azért mondja ezt, mert német. Minden nemzet más történelmet hord a puttonyában. Egy ilyen plakátról Magyarországon senkinek nem jut az eszébe az antiszemitizmus. Mi a zsidó származású magyarokat elsősorban nem is zsidóknak, hanem magyaroknak tekintjük. A személyekre kihegyezett kampány sem itt, sem az angolszász világban nem okoz meglepetést. Ez számomra egy német problémának tűnik.

Vámos Miklós: … juszt is zsidó leszek, s tiltakozom …..

Arra a felvetésre, hogy a Soros elleni kampány már régóta nemzetközi, a nemzeti “keskennyomtávú vasutas” csak annyit vetett oda:

A nemzetközi oldala a dolognak engem kevéssé érdekel. A magyarországi zsidó közösség a magyar kormány védelme alatt áll.

Szakály: A numerus clausus nem is a zsidók ellen irányult, ezért nem tekinthető a zsidótörvények előfutárának

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét