Orbán Viktor és a kereszténység

Orbán Viktor – enyhén szólva – csuda fura személyiség. Politikai pályáját KISZ titkárként kezdte. Aztán fiatal Soros-ösztöndíjas liberálisként folytatta. Ma már – mint azt nem győzi hangsúlyozni – jobboldali,sorosozó illiberális és mélyen keresztény.

Nem tudom, van-e baj az emlékezetével, vagy csak szélkakas módjára váltogatja hitét és nézeteit. Az én memóriám még jól működik, így emlékszem, amikor az Antal-kormány idején a Parlamentben arról folyt a vita, hogy bevezessék-e az iskolákban a hitoktatást.

A ma „mélyen hívő” Orbán Viktor fölugrott s elkiáltotta magát: „csuhások, térdre, imára!” Ezt követően a fideszesek – élükön mai miniszterelnökünkkel – kivonultak a teremből.

Napjainkra Orbán Viktor 180 fokos fordulatot tett

Olyannyira, hogy nemcsak azt hangsúlyozza, hogy hazánk keresztény ország, de anyagilag is rendesen támogatja az egyházakat. Az egyházi iskoláknak sokkal  több pénzt juttat, mint az államiaknak. Az egyházak – elsősorban a római katolikus – visszanyerték a Horthy-rendszer alatti helyzetüket. Természetesen iszlám-ellenes, és nem elég, hogy harciasan védi a kereszténységet itthon és Európában, de már az iszlám országokban is kezd mindennapos hírré válni, hogy mennyi pénzzel támogatja Orbán Viktor kormánya az ottani kereszténységet, hozatja rendbe a mi adóforintjainkból a templomaikat. De nem feledkezik meg a határon túli magyarok templomairól sem…

Mint az ateisták általában, én is elfogadom, hogy vannak hívő emberek. Nem bántom, nem bírálom őket. (Ezt viszont elvárom tőlük is.) A hit éppen olyan emberi jog, mint a szólásszabadság. És számomra ez minden vallásra igaz. Elvégre – remélem – már nem élünk a vallásháborúk korában.

Visszatérve az egyházak elképesztő méretű támogatására, ez sem lenne baj, ha nem lenne itthon a padlón – sőt, már alatta! – az egészségügy, az oktatásügy, ha nem lenne annyi szegény, támogatásra szoruló gyermek, annyi hajléktalan. A nyomorgó nyugdíjasok sokaságáról már nem is beszélve. Nem ezeket az ügyeket kellene előbb ezerrel fölkarolni, megoldani?!

Szavazói jó részének mindez nem számít.

Istenítik. Születésnapja alkalmából már imát is írtak hozzá, ami bizonyára tetszik neki.

Ha én hívő lennék, ki nem hagytam volna a pápa csíksomlyói látogatását! Ott lettem volna az első sorokban, hogy élőben halljam a szentatya mondandóját. Nem így a „hívő” Orbán Viktor! Ő úgy döntött, fontosabb száma a hobbija, azaz a foci. Ebben az esetben a BL döntő. Minden bizonnyal szokott magánrepülőjén érkezett Madridba, hogy a helyszínen nézze meg a Liverpool és a Tottenham közötti viadalt.

Akkor most mit gondoljon egy magamfajta hívő ateista? Úgy vélem, ez az egész vallásos álarc, ez a pénzszórás csakis jövőépítés lehet. Politikai karrier – Európában. S bár a hírek szerint Orbán Viktor elvileg református, egy, a történelemben nem egyszer komoly szerepet játszó katolikus szerzetesrend jelszava vezérelheti: „ A cél szentesíti az eszközt”…

Kapcsolódó

 

 

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest