Friss! Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki miniszterelnökök közös bejelentése!

A mai napon közös közleményt ad ki Orbán Viktor és Mateus Morawiecki, melynek utolsó mondatában leszögezik, hogy egyesíteni fogják az érveiket és az erőiket. Magyarország pedig nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami a lengyelek számára elfogadhatatlan lenne.

Hajlandóak vagyunk támogatni a 2021-2027-es uniós költségvetés és helyreállítási alap mielőbbi elindítását, de cserébe azt kérjük, hogy egyelőre csak egy olyan mechanizmus induljon el, ami az uniós költségvetés pénzügyi védelmére fókuszál; a jogállamisági mechanizmusról pedig előbb döntsünk az Európai Tanácsban és utána induljon el egy kormányközi konferencia, ami majd végül az uniós alapszerződés módosításával emelné be a jogállamisági mechanizmust a szerződésbe

– lényegében ezt a kétlépcsős utat javasolja a magyar és a lengyel kormányfő által közösen kiadott nyilatkozat. Ennek kapcsán a két kormányfő egy rövid sajtótájékoztatót is tartott délután 4 óra után Budapesten.

‘Lengyelekkel jóban, rosszban….”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar-lengyel közös sajtónyilatkozat során elmondta, hogy

a lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog.

Orbán szerint lengyel kollégájával hazáink függetlenségéről beszéltek, hogyan tudják a szuverenitást megtartani úgy, hogy közben hozzá is adnak a közöshöz. Van egy nagy vitájuk az Európai Parlamenttel és egyéb intézményekkel, ez beárnyékolja azt a kérdést.

Orbán szerint júliusban nem tudták a vitás kérdéseket lezárni, de adtak a német elnökségnek esélyt arra, hogy év végéig tudjon egy összhangot teremteni.

„Meg kellett állapítani, hogy ennek az összhangnak a megteremtése nem sikerült, ugyanis a kifizetéseket továbbra is össze akarják kötni joguralmi kérdésekkel, ami tartalmában Magyarország számára nem fogadható el”

– mondta a miniszterelnök.

A mai napon közös közleményt adtak ki, melynek utolsó mondata:

” mi egyesíteni fogjuk az érveinket és erőinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne”.

<<< Friss hírek! >>>

Orbán Viktor szerint a következő hónapokat közösen fogják megvívni

Úgy látja, hogy a nyugati országok és médiáik olyan képet festenek, mintha a vétó valami szörnyűség lenne, holott ez egy törvényes jog, lehetőség. Akkor lehet vele élni, ha úgy látja egy tagállam, hogy egy döntés az érdekeit sérti. Orbán szerint nem csak joga, hanem kötelessége is vétóval élni.

Szerinte ami az asztalon van, az nem rule of law, hanem rule of majority. Nem teheti ki az országot annak, hogy olyan döntéseket kényszerítsenek rá- mint a migráció, gender-kérdés- amit nem kérnek

Ezt a vitát pénzzel nem lehet megoldani

-hangsúlyozta Orbán, aki szerint az Unió nem pénzt ad nekünk, hanem bevesz bennünket egy közös hitelfelvételbe. Ezért a miniszterelnök szerint téves a vitát pénzügyinek minősíteni.

Magyarországnak semmilyen kára nem származik abból, ha nem jön létre európai válságkezelő alap. A magyar álláspont világos: a jog uralmáról szóló vitát és a válságkezelő alapot nem lehet összekötni, ez politikai vitát eredményez.

A jog uralommal összefüggő szabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez. Ellenben a költségvetéshez szükséges szavazataik jogilag nélkülözhetetlenek.

Morawiecki: a származtató jog nem kerülheti meg az alapvető jogot

Lengyelország miniszterelnöke azzal kezdte, hogy egy kivételes krízisben vagyunk a járvány miatt. A júliusi csúcs szerinte Európa sikerével zárult. Mateus Morawiecki szerint új mechanizmus előtt áll az unió, ami a maga önkényessége és a mögötte álló politikai döntés miatt akár szét is eshet az Európai Unió. Hozzátette: a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket is behoz.

Nem lehetséges az, hogy a származtató jog az alapvető jogot megkerülné

– mondta a miniszterelnök. A német elnökség nem alkalmazkodott a július megfogalmazott alkuhoz. Szerinte értékelni kell azt, hogy 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik. Morawiecki kitért arra is, hogy bár

most Magyarországot és Lengyelországot támadják, a jövőben lehet, hogy újabb ország kerül majd a támadások középpontjába.

A lengyel miniszterelnök úgy látja, a jogállamisági ügyekből soha véget nem érő viták lehetnek, ez a feltételrendszer pedig egy eszköz lehet az országok megtámadására. Úgy véli, a kétsebességes unióra nincs szükség. Védik az országok egységét és szuverenitását, Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás – jelentette ki.

Beszédes a két kormányfő által aláírt nyilatkozat utolsó mondata,

amely azt igyekszik demonstrálni, hogy a két ország szoros együttműködése megingathatatlan ebben a fenti témában és ne is próbálkozzanak a kettejük megosztásával, mert ha bármilyen kialakuló javaslat egyiküknek nem tetszik, akkor azt a másik sem fogja elfogadni.

Forrás

figyu

4 thoughts on “Friss! Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki miniszterelnökök közös bejelentése!

 • 2020.11.26 at 17:21
  Permalink

  Akinek van, az nem kér! Akinek nincs az sem. Itt politikai harc folyik. Orbánék vissza akarják állítani a „Kádár rendszert”. Egy ember, egy felelősség? Ő sohasem vállalna felelősséget! Fidesz felelősség? Úgy már elvállalná! Ránk HÁTÉKÁ-zza a vétó jogot? Én nem akarok vétózni!!!

 • 2020.11.26 at 17:22
  Permalink

  A mi nevükben ne vétózza meg az Úniós Magyarországnak nyújtható pénzügyi alapot, nagyon is rászorult az Ország a részünkre járó pénzekre

 • 2020.11.26 at 19:39
  Permalink

  Ez a felcsuti barom, vagy ahogy nyugaton hívják- füles gulyás – már teljesen elvesztette a józan eszét. Semmi nem számít csak a lopás és a hatalom. Nem petíciózgatni kell itt meg a parlamentben óbégatni. Az ellenzéknek össze kell fogni az embereket, kivinni az utcára és elsöpörni orbánt a picsába. Ha kell érte menni a vackára, kirángatni, bíróság elé állítani, elítélni és végrehajtani az ítéletet, mint harminc éve Romániában tették. Ez a féreg már sokszorosan elkövette és folyamatosan újra és újra elköveti a hazaárulás bűncselekményét, aminek más jutalma nem lehet, mint egy sorozat deréktól fejmagasságig, vagy három méter kötél. Ez a hatalommániás kis fasz önszántából nem takarodik, látjátok, most is a választási törvényt módosítja a hatalma bebetonozásához. Meg kell fogni, agyoncsapni és bebaszni a dögkútba! Nem érdemel mást, a magyar nép meg nem ezt érdemli!

 • 2020.11.26 at 20:50
  Permalink

  Es mar megint katonasdit jatszik: „A mai napon egyesitjuk eroinket”…. Bakker, abba tudnad hagyni vegre a militarizalt baromsagaidat? Meg szoci altisztnek se lennel jo, bar a mereteid megvannak hozza. Ne nyilatkozz a magyarok neveben, es ne akarj egy fair szerzodest evtizedek utan megvaltoztatni az Unioban, csak azert, hogy ti ketten tovabb lophassatok! Ha ebbe belemegy az Unio, akkor akar holnap le is huzhatjak a rolot, mint kozosseg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest