Orbán Viktor felengedte a Maruzsa nevű meteorológiai ballont

A szerdai nap “hőse” Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár volt, akivel bejelentették a legújabb “nesze semmi, fogd meg jól” elképzelést most éppen arról, hogy június 2-től …. mi is lesz az iskolákban?

Csak úgy, mint máskor

Szerda délután végigsöpört a sajtón a hír, mi is megírtuk, hogy június 2-án, újra nyitnak az iskolák. Akinek van füle a halláshoz, az már napok óta tudhatta, hogy valami ilyesmi készülődik, hiszen egyre több fél- majd egész mondat hangzott el a témában. Ilyen megágyazás után perdült a színpadra Maruzsa, aki tulajdonképen csak valami olyasmit mondott, hogy nyitunk és punktum, de hogy hogyan és miként, azt a franc sem tudja.

A kormányzat tehát továbbra is azt a politikát követi, amit eddig. Nem tárgyal, nem egyeztet szakmai, vagy ne adj isten civil szervezetekkel, esetleg ellenzéki pártok szakpolitikusaival. Nem, inkább mint gyakorlott populistához illik, megszondázza a közhangulatot és amire a legtöbben vágynak, azt jelenti be, mint saját bölcs döntését, már persze, ha az nem zavarja saját és “lovagjai” köreit.

Kormányzati bejelentgetők

A bejelentgető kormányzati meteorológiai bemondók időről időre változnak, ami nem csoda, hiszen az amúgy sem valami acélos arcélek aránylag gyorsan kopnak. Emlékezzünk csak a 2010-es kormányváltás környékére, akkor szinte minden mocsok baromságot Selmeczi Gabriella pengetett meg, jelentett be és “tolt túl”, majd néhány felejthető név és álló csillag -mint Kósa Lajos- után megérkezett a pályára Németh Szilárd rezsibiztos és polihisztor, öt követte és ma is funkcionál Rétvári Bence és Dömötör Csaba. Most pedig a legújabb csillag Maruzsa Zoltán, akinek mindegy mit parancsolnak, mert ő a legüresebb, legócskább mondatot is rezzenéstelen arccal mondja a képünkbe.

Ennek a csapatnak a Cadillac-ja a miniszterelnökhelyettes,

aki éjszakánként otthon pizsamában ülve várja a futárt, hogy még idejében aláírja a sötétben beterjesztett legsötétebb törvényjavaslatokat is, ő sem kérdez, csak szignóz.

Ezt az egész zenekart ki más is vezényelhetné, mint Kovács Zoltán, a kormány külföldi levelezője, jó hírünk őre a nagyvilágban, de tévedés ne essék: a kottát Orbán írja.

Visszatérve eredeti témánkhoz, most, hogy Maruzsa megnyilatkozott, ugyanolyan keveset tud tanár, szülő és diák arról, mi vár rá az elkövetkező három hétben. Igen, ugyanolyan keveset, de azt legalább jól összekutyulták a fejében.

Sebaj, majd jön péntek reggel a magyar Osztap Bender, a nagy kombinátor és elmagyarázza, hogy ahelyett, amit hallani véltünk, mit kellet volna hallanunk.

koronavírus

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük