Sorting by

×

Orbán Viktor: “ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk lesz” a reggeli Orbán interjúról kicsit másként

Kiskarácsony, nagykarácsony? Nincs semmi okunk “fellélegezni”, ám tény, hogy Magyarországon az aktív koronavírussal fertőzöttek száma hétfő és csütörtök között mintegy tízezer fővel csökkent.

Ha mondta hát mondta

Ugyanakkor valami zavar van az erőben. Az MTI szokás szerint azt írta 9 óra 12-kor kiadott hírében, hogy “a kormányzati portálon azt írták…”. Az igaz, hogy a koronavirus.gov.hu saját közése szerint az oldalon az adatok 8:47-kor frissültek, ám még híre, hamva nincs a mai bejegyzésnek. 10:30-ig csak a reggeli Orbán-interjú zanzája került ki, benne olyan okosággal:

“Csütörtökön 51 666 oltást vettek fel, ebből 42 453 harmadik oltás, ez karácsonykor különösen fontos, mert ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk, ha be vagyunk, nagykarácsonyunk lesz”

mondta a kormányfő.

Ha mondta, hát mondta. Ugyanakkor a miniszterelnök becses figyelmébe ajánlom, hogy a “kiskarácsony” kifejezés a népnyelvben Szilveszter napját jelöli.

Csütörtök Magyarországon 33 943 mintavétel történt, 6884 új fertőzöttet találtak. Elhunyt 166 beteg. Kórházban 6939 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. (Hogy is mondta még az első hullám idején a miniszterelnök:  a védekezés sikerességét a halottak számával mérjük.)

Ha feltételezzük, hogy a betegségebn elhunytak mindannyian kórházban voltak, akkor csütörtökön 14-gyel csökkent az intézményekben ápoltak száma.

Az oltási akció december 12-ig tart

Az akcióban eddig 1 millió 314 ezren vettek fel oltást.

A kórházak vasárnapig emelt kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.

Azokat, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy mindenkinek javasolt a megerősítő, harmadik oltás, aki négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A megerősítő oltással a védettség újra 80-90 százalékra emelhető – fűzték hozzá.

Közölték azt is, hamarosan megnyílik az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Respublika.hu Írta meg a az MTI-re hivatkozva.

(Illusztráció: Cseri László)

Kapcsolódó

kiskarácsony

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.