Orbán Viktor hazatérése – egy tesztet esetleg?

Nem fő kérdés, de mégis kíváncsiak várjuk, hogy az éppen Bledben nyaraló Orbán Viktor hogyan jön haza felcsúti birtokaira, hiszen éjfél óta életbe lépett a szigorú határzár.

Arról már írtunk, hogy hétfőn éppen Bledben az Orbán-Szijjártó tandem enyhített a szigorításokon és a cseh, majd a szlovák és a lengyel turistáknak is felemelték a sorompót. Azzaz a V4-es országokból érkezők, ha már van szállásfoglalásuk szeptemberre, akkor beléphetnek Magyarországra.

Faramuci egy helyzet, hiszen a V4-ekbe beletartozunk mi is, ám a külföldről hazatérő magyarokra mégsem érvényes a kedvezmény. Megette a fene, pedig nekik biztosan van “szállásfoglalásuk” a hazában.

De, nézzük mit ír a rigorózus jogszabály, illetve zanzásított ismertetése az MTI szerint:

“A Magyar Közlönyben vasárnap megjelent rendeletek értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A fertőzés gyanújának megállapításától függetlenül a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.”

Napnál világosabb, hogy Kósa Lajos kedvenc szófordulatával éljünk

A pénteken a szigorú határzárat felhúzó Orbán Viktor vasárnap elutazott Szlovéniába, hogy ott elvbarátaival kvaterkázzon egy kicsit, miközben ők úgy gondolták helyreteszik az Európai Uniót is.

Furcsa szerzet ez a “szövetség”, hiszen a V4-ek mellett Horvátország, Szlovénia, Bulgária és Alekszandr Vucsics unión kívüli Szerbiája volt ott a tanácskozáson, de Románia és Ausztria már nem fért oda az asztalhoz. Viszont virtuálisa meghívták az olasz miniszterelnököt Giuseppe Contét, aki látványosan nem értett egyet a bledi csoporttal.

Új fejlemény, hogy Brüsszel levélben figyelmeztette a magyar kormányt a határzár miatt

Ha diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kormány rendelete, azt azonnal vissza kell vonni, üzente az Európai Bizottság – írja a hvg.hu.

Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos Twitter-oldalán azt írta: Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak, melyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit.

„Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni” – írta Reynerds.

Ez főleg annak fényében érdekes, hogy Szijjártóék kedvezményt adtak a cseh, a lengyel és a szlovák turistáknak, míg az összes többi uniós tagország állampolgáraira a szigorú határzár érvényes.

Na, most légy okos Domokos, ahogy a népi bölcsesség mondja

Az külön érdekes, hogy a magyar miniszterelnök hétfő este, tehát a szigorú határzár hatályba lépése előtt nem tért vissza Magyarországra.

Orbán kedden délelőtt vígan parolázott Janez Jansával a bledi tó partján

Valami azt súgja, hogy ez egy újabb provokáció volt. Ahogyan Szijjártó kegyelmessége is hónapok óta őrült tempóban röpköd európai és ázsiai városok között minden korlátozás nélkül, most majd bebizonyítják, hogy a Magyarországra hazatérő Orbánra sem érvényesek az éppen általa hozott rendelkezések.

Lelkük rajta, az egyszeri fidesz-szavazó még ezt is be fogja venni.

Orbán

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük