Orbán Viktor kifakadt: “Mit akar tőlünk?”

Kordás László (DK) azt kérdezte a miniszterelnöktől, mikor hajlandó a kormány bevezetni Magyarországon a megfelelő és méltányos európai minimálbérről szóló európai parlamenti irányelvet.

DK: európai minimálbért a magyar munkavállalóknak!

Kordás László felhívta a figyelmet arra: a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban – 542 euró -,  aminél csak Bulgáriában, Romániában és Lettországban van alacsonyabb. 

Hozzátette: 10 éve még Észtországot és Litvániát is megelőztük, Csehországgal padig egy szinten álltunk.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában mértéktartást kért a képviselőtől és hangsúlyozta: amikor a baloldal volt kormányon, akkor az átlagbér alacsonyabb volt, mint most a minimálbér. Jelezte: továbbra is annak a híve, hogy a minimálbérről a munkaadók és a munkavállalók egyezzenek meg egymással. Ha állami gazdaság lenne, akkor az állam könnyedén megszabhatná a minimálbért, de szerencsére Magyarországon magángazdaság van – tette hozzá.

Kiemelte: idén 20 százalékkal nőtt a minimálbér, ami Európában talán a legnagyobb arányú növekedés és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben is növekedjen.

Kordás László úgy reagált: ha most az átlagkereset 50 százaléka lenne minimálbér, akkor az 133 ezerről 163 ezer forintra emelkedne.

Orbán Viktor viszonválaszában úgy reagált: a baloldali kormány 8 év alatt 23 500 forinttal emelte a minimálbért. “Mit akar tőlünk?” – fogalmazott.

Ki fizeti Orbán rezsijét? Szerinte nem mi. Hanem? – azonnali kérdések órája a parlamentben….