Orbán Viktor levélben válaszolt Xavier Bettelnek - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán Viktor levélben válaszolt Xavier Bettelnek

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül elvetett uniós szankcionálása ügyében – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Hirdetés

Nyilvánosság előtt adott hangot a felháborodásának Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök amiért Orbán Viktor vétófenyegetése miatt az utolsó pillanatban levetté Kirill pátriárkát az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagból, napokkal az uniós vezetők brüsszeli találkozója után, amelyet azért tartottak, hogy jóváhagyják a csomagot.

„Volt egy megállapodásunk. A megállapodás pedig szent. Az pedig nem lehet, hogy egy nappal később azt mondjuk, hogy (…) nem fogadjuk el a megállapodást, mert valaki rajta van a szankciós listán. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán”

– mondta Xavier Bettel az Euronewsnak nyilatkozva.

Bettel állítása szerint sms-t küldött Orbánnak, hogy tudtára adja, hogy „ez nem elfogadható, hogy ez neki nagyon nem tetszett”.

“Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart” – fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: vitáink lehetnek, vannak is, de a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a valóság az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte a EU-nagyköveti fórum ülésein. Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén – hívta fel luxemburgi kollégája figyelmét Orbán Viktor.

“Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert”

“Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot” – zárta Xavier Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.

Forrás: Népszava / MTI

Orbán szerint jó megoldás, ha a csővezetéken való kőolajszállítást nem szankcionálják

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.