Orbán Viktor valami furcsa narancssárga mátrixba került, ahol párhuzamos valóságok futnak – Ujhelyi István jegyzete

Nehéz lehet most fideszesnek lenni; bár szerintem az elmúlt tíz év dúlását látva nem csak a mai napon jelent gerincroppantó helyzetet a kormánypárt feltétlen támogatójának lenni. A mai napon a lengyel és a magyar kormány az Európai Unió Bíróságához fordult a jogállami mechanizmus miatt.

Igen, jól olvassák:

azt a jogállami mechanizmust támadta meg az európai bíróságon a Fidesz-kormány, amelyet Orbán Viktor néhány hete hősies küzdelemben a szőnyegre vitt, megsemmisített és kivégzett.

Ez volt ugyanis a feltétele a költségvetési vétója visszavonásának, sőt: ez volt az egyik kitétele annak az országgyűlési határozatnak is, amely kőbe vésett feltételeket adott a Fidesz kormányfőjének a brüsszeli tárgyalásokhoz.

Orbán Viktor tehát vagy hazudott, vagy valami furcsa narancssárga mátrixba került, ahol párhuzamos valóságok futnak. A Fidesz miniszterelnöke ugyanis azzal tért haza az Unióból legutóbb, hogy minden követelését teljesítették, a ‘brüsszeliták’ letérdeltek, a jogállamisági mechanizmus márpedig nincs. Aki ennek ellenkezőjét állította, az a kormánypárti médiában hazaáruló lett, de minimum hülye.

Na, kérem szépen, akkor tegyük helyre a dolgokat:

A Fidesz által kifogásolt és rettegett jogállamisági mechanizmus idén január elsejével hatályba lépett. Ennek eredményeként minden egyes uniós kifizetésre és költségvetési tételre már érvényes, legyen szó akár az unió 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keretéről, akár a történelmi jelentőségű, és mértékű újjáépítési források felhasználásáról.

Tény, hogy az Európai Bizottság január elsejétől fokozottan nyomon követ minden egyes, az unió alapvető értékeit fenyegető, vagy azokkal ellentétes tagállami lépést. Az életbe lépett jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály egyetlen egy ponton sem változott, a jogszabály kötelező erejű, ellentétben a jogi kötőerővel nem bíró Európai Tanács által kiadott következtetésekkel, amelyek nem szűkítik az eszköz alkalmazási körét.

Az Európai Parlament a magyar és a lengyel kormány bírósági beadványa után gyorsított eljárást fog kérelmezni, így várhatóan már idén végleges döntés fog születni, amely immár végérvényesen megnyitja az utat a mechanizmus előtt.

Alig várom,

hogy a kormányzati megmondóemberek és köztévé-huszárok elmagyarázzák: miért is kell bíróság előtt megtámadni valamit, amiről nemrég még – szánalmas bátorsággal és arroganciával – állították, hogy nincs is.

Veszek popcornt és figyelek. Sok sikert!

Forrás

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Orbán Viktor valami furcsa narancssárga mátrixba került, ahol párhuzamos valóságok futnak – Ujhelyi István jegyzete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük