Orbán és Netanjahu minden fontos kérdésben egyetért

Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját – mondta Orbán Viktor Jeruzsálemben.

A kormányfő Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában kiemelte: egyetértenek, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.

Kijelentette: Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.

Orbán Viktor közölte: a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, ma olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus.

Orbán szerint Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – közölte a miniszterelnök.

Közölte: a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és “büszkék vagyunk”, hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon.

Sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást – mutatott rá.

Mint mondta, készen állnak az együttműködésre az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el.

A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel – mondta.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A gazdasági együttműködés erős

A gazdasági kapcsolatokat illetően a kormányfő közölte: a gazdasági együttműködés erős, Magyarországon 200 izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.

A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban.

“Van mit megmutatnunk” – mondta a magyar kultúráról.

Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben. “Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk” – mondta.

Orbán Viktor emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most. Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben – közölte.

Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll.

Megjegyezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.

A miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Netanjahu: Magyarország kiáll Izrael mellett, és harcol az antiszemitizmus ellen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök méltatta Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtótájékoztatóján azt, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és harcol az antiszemitizmus ellen.

Netanjahu a két politikus által közösen adott sajtónyilatkozatban arról beszélt, hogy szép emlékei maradtak a tavalyi júliusi budapesti látogatásáról, és ezzel kapcsolatosan emlékeztetett arra, hogy Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalapítója is Budapesten született, és a cionizmus is a magyar fővárosból indult ki. A sajtótájékoztató helyszínén a két miniszterelnök mögött Herzl Tivadar mellszobra állt.

Netanjahu szerint Orbán Viktor Izrael “igaz barátja”

Netanjahu emlékeztetett arra, hogy budapesti látogatásakor Orbán Viktor, Izrael “igaz barátja” az antiszemitizmus elleni harc fontosságáról beszélt.

“Az antiszemitizmus évezredeken keresztül sorscsapás volt a zsidók számára, és szörnyű tragédiákat okozott, és köztük a legnagyobb tragédia a húszadik században a holokauszt volt” – hangoztatta Netanjahu. Az antiszemitizmus ellen folyamatosan, megalkuvás nélkül és egyértelműen harcolni kell, és ezzel összefüggésben Netanjahu emlékeztetett arra, hogy Magyarország támogatta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának állásfoglalását az antiszemitizmus elítéléséről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány tízmilliárd forintot szánt a zsinagógák felújítására, és amikor márciusban a magyar miniszterelnök – Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt – felavatta a felújított szabadkai zsinagógát, azt hangoztatta, Magyarország köteles szavatolni azt, hogy a zsidók félelem nélkül éljenek az országban, és szabadon gyakorolhassák a vallásukat.

“Ezek a cselekedetek jó irányba mutatnak, és ennek folytatására bátorítjuk minden barátunkat Európa-szerte, világszerte” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu megjegyezte, hogy Izrael és Magyarország nem nagy országok, de “nagyok a törekvéseikben, tehetségben és szellemi képességeiben”. Hatalmas lehetőségek rejlenek a magyar és az izraeli gazdasági együttműködésben, és a két ország már most is számos ágazatban együttműködik.

“Mindketten értjük, hogy a radikális iszlám fenyegetése valóságos, és veszélybe sodorhatja Európát, veszélybe sodorhatja a világot, minket és arab szomszédainkat is” – mondta Netanjahu. Hozzátette, hogy a militáns iszlám legfenyegetőbb forrása Irán, Izrael pedig a radikális iszlám elleni küzdelem arcvonalában van, és ezzel sok szempontból Európát is oltalmazza.

Netanjanu köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael védelmezéséért.

Mint fogalmazott: nagyra becsüli azt, hogy Budapest újra és újra kiállt Izrael mellett nemzetközi fórumokon. Az izraeli külpolitika fontos célja a kapcsolatok megváltoztatása nemcsak kétoldalú viszonylatban, hanem változtatni akar azon is, ahogyan kezelik Izraelt a nemzetközi szervezetekben. Netanjahu köszönetet mondott azért, hogy ebben Magyarország sokszor élenjáró szerepet vállalt. Méltatta azt  is, hogy Magyarország vendéglátója volt a visegrádi országok és Izrael tavalyi júliusi csúcstalálkozójának. Netanjahu fontosnak nevezte Izrael és a visegrádi országok kapcsolatát, amelyet Izrael a jövőben erősíteni akar. Nem zárta ki, hogy már az idén sor kerül Jeruzsálemben Izrael és a V4-ek újabb csúcstalálkozójára.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán később Reuven Rivlin izraeli elnökkel is találkozott

A magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjai felé – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, amikor Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével találkozott.

A miniszterelnök az elnöki rezidencián az izraeli államfővel folytatott megbeszélése elején kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki.

Reuven Rivlin hangsúlyozta: nagyra értékelik az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására, továbbá azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújt a nemzetközi szervezetekben Izraelnek.

Izrael közben nemzetállam lett

Hivatalosan zsidó nemzetállammá nyilvánította Izraelt az ország parlamentje – írta a BBC. A Knesszet döntése Benjamin Netanjahu keményvonalas kormányának irányát követi, eszerint

  • az egy és oszthatatlan Jeruzsálem az ország fővárosa,
  • Izrael a zsidó nép történelmi otthona, amelyre így kizárólagos jogot formál történelmi, kulturális és nemzeti alapon.
  • Egyúttal a héber mellett hivatalos arab ezután csupán különleges státuszú nyelv lesz.

A deklaratív dokumentum elfogadását 62 képviselő szavazta meg, 55 ellenében.

A Magyarország területének alig harmadát kitevő, de kilencmillós Izrael lakosságának ötödét arabok adják. A nemzetállam deklarálása így jelentős kisebbség érezheti azt, hogy másodrendűek lesznek országukban. Az arab képviselők szerint a dokumentum elfogadása a demokrácia halálát jelenti.

Benjamin Netanjahu szerint az állampolgári jogok nem sérülnek az izraeli demokráciában, de a többségnek is joga van dönteni, és a többség most ezzel élt is.

(Forrás: MTI, Index)

Kapcsolódó:

Izraelben tiltakozást szerveznek Orbán Viktor látogatása ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük