Connect with us

Kerítésen túl

Orbán Viktor tapsikolhat örömében, az exit poll szerint Franciaországban hatalmasat nyert a választáson a „széljobb”

exit poll
Megosztás

Jól szorított Orbán Viktor, hiszen az exit poll szerint, évek óta először bejött a jóslata. Vasárnap tartották az előrehozott parlamenti választás első fordulóját.  A szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés akár abszolút többséget is szerezhet.

Macron csak a harmadik

A szavazatok 33 százalékával a Marine Le Pen fémjelezte szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) győzött a vasárnapi előrehozott parlamenti választás fordulójában. Második az Új Népfront (NFP) nevű szélsőbaloldali szövetség lett 28.5 százalékkal, a harmadik helyre az Emmanuel Macron fémjelezte párt, az Újjászületés (RE) vezette szövetség futott be 22 százalékkal – írja a BFM TV portálja a vasárnap este 8 órai urnazárás után közzétett exit poll adatai nyomán a Népszava.

Akár abszolút többségük is lehet

Ez azt jelenti – derül ki az Institut Elabe becsléséből –, hogy az RN 260-310 képviselői helyet szerzett az 577 fős párizsi törvényhozásban, ahol jelenleg mindössze 88 politikusa ül. Az NFP-nek 115-145 képviselői helye lehet, a Macron-féle pártszövetségnek pedig 90-120 a mostani 245-höz képest. Az abszolút többséghez 289 mandátum kell.

Második forduló

Második fordulót július 7-én azokban a választókörökben tartanak, ahol a győztes jelölt a szavazatok kevesebb mint 50 százalékát szerezte meg. Rajtuk kívül a másodikként végző jelöltek, illetve azok állhatnak rajthoz, akik az összes regisztrált szavazó voksainak legalább a 12,5 százalékát megkapták az adott választókörben.

Előrehozott parlamenti választás őszintén szólva senkinek nem is hiányzott a július 4-i brit és a november 5-i amerikai előtt, némi meglepetésre Emmanuel Macron írta ki június 9-én, miután kiderült, hogy a pártja, az Újjászületés (RE) messze alulteljesített, mindössze a harmadik helyre futott be a június 9-i EP-választáson.

Macron nyilatkozata

Emmanuel Macron az exit poll eredmények hallattán úgy nyilatkozott, a magas részvételi arány világosan jelzi, hogy a franciák tisztán akarnak látni. Az elnök egy „széles, demokratikus, köztársasági” koalíció megalakítására szólított fel a második forduló előtt, amely kiállhat az RN ellen. Marine Le Pen a maga részéről kijelentette, hogy az RN győzelmében „a demokrácia szólalt meg”, ő maga pedig az első fordulóban vitte a Pais-de-Calais-ben fekvő választókörzetét.

Mesteri húzás vagy történelmi hiba, de Emmanuel Macron jóvoltából hatalomra kerülhet a szélsőjobb Franciaországban.
Tény, hogy Emmanuel Macron államfői bársonyszékét semmi nem fenyegeti közvetlenül 2027-ig, amikor két ciklus után úgyis távoznia kell, a megméretés első pillantásra orosz rulettnek tűnik teli tárral, törvénykezési káosz lehet a vége egy mély törésvonalak szabdalta parlamentben.

Ezeket olvasta már?

exut poll,

Szerző