Sorting by

×

Magyarország vesztett – Orbán Viktor triumfált – A többiek ordítoznak, majd vállat vonnak?

Nagyon úgy fest, hogy a kecske éhen marad, a káposztának pedig lába kél. A német-magyar-lengyel kompromisszum az EU költségvetés és a helyreállítási alap tárgyában Magyarország szempontjából elég pocsékra sikerült, bár ha eddig vártunk a végső megoldásra, néhány napnyi türelmünk még csak lesz, amíg minden ország vezetője rábólint az egyezségre, s az Európai Parlament is kimondja a döntő szót.

Röviden öszszegezve a kompromisszum lényegét,

a magas felek arra jutottak, hogy a jogállamisági mechanizmusról alkotott törvény érvényben marad, de jegelik, amíg az EU bírósága ki nem mondja a verdiktet, hogy a jogszabály illeszkedik-e az Unió jogrendszerébe.

Ez úgy saccra eltart vagy két évig, bár a vizsgálódás ideje talán lehet rövidebb is. A választásokig így Orbán kormányának szabad keze lesz.

E mellett a szabályozás alkalmazását majdan szőrszálhasogató feltételekhez kötik, ha pedig az Európai Bizottság valamely ügyben szankciót akar kiszabni, akkor azt előbb véleményezze a leg-főbb döntéshozó tanács, az államfők és miniszterelnökök gyülekezete. (Ez eddig is benne volt a törvényben)

Magam egyelőre úgy látom,

az egész ügy vesztese – legalább a következő két évben – Magyarország, mert (élek a gyanúperrel, hogy) a nekünk juttatott uniós támogatások java része továbbra is korlátok és ellenőrzés nélkül Orbán Viktor magánkasszájában, valamint rokoni és haveri körénél landol, a Fidesz választási előkészületeire irdatlan sok pénz jut, a nyugdíjasok, munkanélküliek, szegénysorban élők a támogatások révén alig remélhetnek jobb sorsot, az önkormányzatok megnyomorítása akadálytalanul folytatódik, mert ők ugyan a kormány ellenében aligha lesznek képesek jelentős közvetlen uniós támogatást kiharcolni. (Ha mégis, az lesz az igazi győzelem!) A járvány pedig tart, ameddig tart, szedi áldozatait, amíg szedi, s az egészségügy bírja, ameddig bírja. Ezek mellékes kérdések Orbán győzelme szempontjából. A Fidesz és a kormányfő diadalmenete pedig nem lesz olyan fényes, mint hajdan a római hadvezérek dicsőséges felvonulása, de elég hangos lesz, és mindenképpen ocsmány módon vissza-taszító.

Hanem azért várjuk ki a végét!

A német elnökség és Angéla Merkel most látványosan a világ tudtára adta, hogy számára és szerinte az Unió számára is a jogállamisági követelményeknél sokkal fontosabb érdek a költségvetés és a helyreállítási alap elfogadása. Amint azt Mesterházi Attila mondta egy tévéadásban,

a magyarországi ügyekben erősen érdekelt német nagytőke alighanem érvényesítette befolyását a német kormánynál, s rávette a kancellárt erre a felemás egyezségre.

Ez is érthető, hiszen Angela Merkelnek van elég baja otthon is, mert nagyon erősen terjed a járvány, sok a munkanélküli, s ha például a bajor kocsmárosok keményen azt mondják, hogy nekik sokkal fontosabb a sörfogyasztás visszaesése, mint a magyarok nyavalygása, akkor Angela Merkel döntéseiben a német nép álláspontja nagyobb súlyú lesz, mint holmi jogállamisági elv. Az olaszok, spanyolok görögök inkább tesznek a magyar kormány-fő visszataszító követeléseire, nekik pénz kell a talpra állashoz, mégpedig mielőbb! És bizonyára azt mondják: a magyarok meg a lengyelek főjenek a saját levükben, ha bajuk van magukkal, oldják meg ők!

Másrészt viszont a nettó befizető országok figyelő polgára erősen húzza a száját erre a kompromisszumra,

és azt mondja:

mi a fenének finanszírozzam én a magam adójából Orbán Viktor tolvajlásait, lenne annak a pénznek nálunk is sokkal jobb helye. Hollandusok, svédek, belgák, franciák egyéb nációk mondják: Magyarország már régen nem való az Unióba, miért tűrnénk el tovább is ezt a pimasz viselkedést?

Kérdés, mit tesznek a 24-ek kormányai, mit az európai képviselők, amikor az asztalukra teszik ezt a trottyot, amelyet német konyhán magyar-lengyel fűszerezéssel főztek ki?! Legalább egy kis ordítozás biztosan lesz. De aztán talán megvonják a vállukat, mert a költség-vetés és a helyreállítási alap nekik is fontosabb, mint a magyarok és a lengyelek viselt dolgainak számon kérése, ami végül is csak halasztást szenved. Orbán pedig két év alatt minden megszerezhető pénzt elkölt, takarékba tesz, jogi biztosítékkal bástyáz körül, ha netán még elvesztené a választást, hát ellenzékben is legyen kicsinyke tartaléka, és a nagy meccsekre elutazhasson a haverok repülőjén. A tévelygő betűvető számára december 10-én, kora délelőtt ez a pillanatnyi helyzet. Hanem azért csak várjuk ki a végét!

Van még Európában néhány tucat komoly és dühös ember, aki utálja Orbán Viktor tolvajságát és pökhendiségét! Ők most vannak döntési helyzetben!

Majka

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Magyarország vesztett – Orbán Viktor triumfált – A többiek ordítoznak, majd vállat vonnak?

  • 2020.12.10 - 23:15
    Közvetlen hivatkozás

    Mi az, hogy “orban ellenzekben”????????????? Ha az ellenzek nyer, akkor a fideszt felszantani, es bevetni soval, hogy sohase tudjon megegyszer ez az ideologia eletre kelni!
    Inkabb arra lennek kivancsi, mit csinalnak az ellenzeki unios kepviselok, es miert kommunikaljak folyton azt, hogy orban veszitett, amikor MINDENT megnyert – legalabbis a kovetkezo valasztasig? Hol van a tobbszorosen megsertett Weber, a harcos Tusk, a ketsegbevont Sargentini????? Miert nem hallatjak a hangjukat? Az ules elott mindegyikuknek akkora szaja volt!? Es hol van a szajer-fele leleplezodes, amibol feketen-feheren kiderul, hogy milyen szar emberekbol all egy hazug kormany? EZEKKEL kepes leulni targyalni egy asztalhoz az Unio??? Gratulalok! A magyarokat most vegkepp elinteztek, de csak az vigasztal, hogy sajat magukat is. Csak meg nem akarjak tudomasul venni a nyilvanvalot!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.