Kerítésen túlKerítésen innen

Orbán Viktor: zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények és a politikai közbeszédben sem lehetségesek

Orbán Viktor

Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben és “ebben a mi kormányunk különösen is élen járt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben.

Mindig egy kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket

A kormányfő Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények és a politikai közbeszédben sem lehetségesek.

“Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges; ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Ezért “kértem a kancellár urat, hogyha bármi érzékeny történelmi vagy intellektuális szellemi természetű kérdés kerül elő, és kétségek vannak, akkor mindig egy kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket”.

“Én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van és magamat ezért egy migrációs bevándorlásellenes politikusnak is definiálom, és azt szeretném, hogyha Magyarország nem válna bevándorlóországgá és nem szeretném, hogyha a migráció megerősödne Magyarországon”. 

Ennek az álláspontnak nem biológiai alapjai vannak, “ez nem faji kérdés a mi számunkra, ez kulturális kérdés, egész egyszerűen civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van” – fogalmazott Orbán Viktor Bécsben.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is elhatárolódik Orbán Viktor tusványosi beszédétől

Orbán és Nehammer
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott nyilvánosan szakított Orbán Viktorral

 A következő években is számíthatunk Ausztriára és fordítva is így áll a helyzet

A magyar kormányfő kifejtette: “amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb”.

Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében. A tárgyalások után megállapítható, hogy “a következő években is számíthatunk Ausztriára”, és fordítva is így áll a helyzet.

Közölte: az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert “nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint az osztrák barátainknak, ezért a magyar energiarendszerből nem tudjuk nélkülözni az atomenergiát”. Ez a vita fenn fog maradni, de igyekeznek együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. Márpedig ha nem lesz béke, “semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energián, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe” – vélte.

Orbán Viktor nem javasolja a gázembargót

Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek, a gázembargóhoz, és azt javasolja az uniónak, hogy “ne ütközzünk neki ennek a falnak”, és ebben nincs egyedül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben.

A kormányfő hangsúlyozta: az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha “Brüsszelből beleszólnak”, az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, “a magyar fülnek mindig negatív lesz”.

“De nincs mit tennünk”, mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket – mondta. Hozzáfűzte: itt is ez a helyzet.

Forrás: MTI

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!