BanánköztársaságKiemelt hírek

Orbán Viktornak igaza volt, vagy van, vagy lesz! – Csak néhány apróság szorul korrekcióra, de azok okvetlenül!

Orbán néven nálunk lehetetlen megbukni, ugyebár.....

Már megint ballépést követtem, el, barangoltam a neten. És mit tesz a sors, rábukkantam az alábbi cikkre, amelyet most itt szó szerint idézek, habár a szöveg már megérdemelt volna némi húzást, de eredetiségének megőrzése többet ér a mának: Forrás: Origo – MTI- 2008.10.21. 16:02 – ez a cikk 13 éve frissült utoljára!

Orbán: Gyurcsány miatt gyenge a forint

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök-csere oldaná meg a forintválságot. A Fidesz elnöke a Budapesti Értéktőzsde vezetőivel találkozott kedden. A találkozó után azt mondta, a jelenlegi bizalmi válság megoldására és 10 milliárd eurós növekedési prog-ramra van szükség.

“A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”

– jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki kedden a Budapesti Értéktőzsdére látogatott el. Mint mondta, a jelenlegi bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni. Szerinte a bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is. A Fidesz elnöke ezért azt kérte az MSZP-től, hogy sürgősen oldja meg a vezetési válságot, gondoskodjon arról, hogy cselekvőképes vezető álljon az ország élén, mert másként elkerülhetetlen, hogy a forint megroppanjon, meginduljon a gazdaság visz-szaesése, és több mint 200 ezer ember állása veszélybe kerüljön.

Az ellenzéki pártvezető szerint a kormány az elmúlt időszakban a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont az árfolyam a reális áron 250 és 260 forint között mozgott volna, akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az öszszeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.

Az oroszoktól óvott Orbán

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy 10 milliárd eurós növekedési programra van szükség, amelyből 5 milliárd az adócsökkentés és 5 milliárd az európai uniós pénz lenne. Mint mondta, Európában szinte minden ország valamiféle növekedésélénkítő csomagot indít el, jelentős adókedvezményekkel, célzott tőkejuttatásokkal, miközben Magyarország megszorítást akar bevezetni.

Orbán továbbra is az azonnali adócsökkentés híve, egyszerre hajtaná végre az adó-és járulékreformot, a foglalkoztatási-, a fejlesztéspolitikai- és kormányzati-politikai reformot, mert rossz gondolatnak tartja, hogy először stabilizálni kell a helyzetet, és csak azután jöhet a növekedés, holott a növekedés maga a megoldás.

A kormány devizahitelekkel kapcsolatos elképzeléseire vonatkozó kérdésre Orbán azt mondta: nem érti az ütemezést, mert ebben a pillanatban még kezelhetőek a devizahitelek, ha viszont a kormány a devizahitelek válságba jutásáról beszél, akkor az szerinte azt mutatja, hogy a forint tovább fog gyengülni. Orbán Viktor megfogalmazása szerint

elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint.

Megjegyezte, hogy nyilván senki sem kívánja Magyarországon,

“hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson”,

ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani. Szerinte Magyarország mostani, katasztrófához közeli állapota nem következik a gazdaság helyzetéből, a magyar gazdaság sokkal jobb állapotban van annál, mint amilyen híreket készpénznek vesznek róla a világ pénzügyi központjaiban.

Mentenék az OTP-t, nagyobb szerephez juttatnák a tőzsdét

A Fidesz elnöke szerint a válság megoldásában a tőzsdéknek nagyobb szerepet kellene játszaniuk, mert a tőzsde segíthet abban, hogy az emberek minél több pénzt takaríthassanak meg.

Támogatható ötletnek nevezte, hogy a hosszú távú befektetési számlákra elhelyezett összeget le lehessen írni az adóalapból, valamint azt is, hogy az állam nyújtson segítséget azoknak a cégeknek, amelyek tőzsdére szeretnének menni.

Hozzátette, ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság,

“Lám Szlovénia is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát”

– mondta. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogathatónak tartaná-e, hogy állami beavatkozás mentsen meg nem állami bankot, például az OTP-t, Orbán Viktor azt mondta: minden megoldást készek megfontolni. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenfajta államosítást megelőzően, a tulajdonosokkal meg kell egyezni. A Fidesz elnökét Cselovszki Róbert, a BÉT megbízott elnöke, Mohai György, a BÉT vezérigazgatója és Tóth Attila vezérigazgató-helyettes fogadta, a pártelnököt Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Varga Mihály Fidesz-alelnök, valamint Járai Zsig-mond volt jegybankelnök és Szapáry György volt jegybanki alelnök kísérte el.

Itt a vége a 13 éve megjelent orbániádának,

amelynek egyik másik gondolata ma is figyelmet érdemel. A könnyebb összevetés kedvéért ide másolom a Magyar Nemzeti Bank hivatalos, múlt pénteki árfolyamait:

  • MNB Napi árfolyamok: 2021. nov-ember 19.
  • Pénznem Devizanév Egység Forintban kifejezett érték
  • CHF svájci frank 1 348,95
  • EUR euro 1 365,03
  • USD USA dollár 1 323,06

De haladjunk sorjában!

1./ “…miniszterelnök-csere oldaná meg a forintválságot.“

A magam részéről tökéletesen egyetértek, a forint válságát a rossz vezetés, a szakértelem és a kormány iránti bi-zalom hiánya okozza. Orbán Viktor menesztése módot adna valamely értelmes gazda-ságpolitika, benne ésszerű monetáris és fiskális politika végrehajtására. Lenne remény a gazdaság és forint stabilizálására – a járvány ellenére is.

2./“…10 milliárd eurós növekedési programra van szükség“

Milyen igaz! A (helyreállítási) program elkészült, a pénz megvan az EU kasszájában, de a magyar kormány egyelőre nem jut hozzá, mert a legutóbbi néhány évben nagy műgonddal szétverte a jogállamot, és lehetetlenné tette az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését. A piaci hitelből fizetett szavazatvásárló közpénzosztogatás önmagában is nagyon drága, a GDP gyarapodása pedig ugyancsak költséges, mert a gazdasági növekedés minden megtermelt forintja most éppen egy forintnál nagyobb kiadással jár. A beruházások túlárazottak, hatékonyságuk viszont alacsony, s ez így is marad, amíg a fejlesztési döntések nem szakmai-jövedelmezőségi, hanem urambá-tyám-rokoni-elvtársi kapcsolatok alapján születnek. (Amíg Orbán Viktor hatalmon marad.)

3./ “Orbán továbbra is az azonnali adócsökkentés híve, egyszerre hajtaná végre az adó-és járulékreformot, a foglalkoztatási-, a fejlesztéspolitikai- és kormányzati-politikai reformot“

Megtette – a maga módján. Volt rá 10-12 éve, végeredmény a szörnyűséges NER, országunk most minden statisztikában az uniós lista vége felé kullog.

4./ “..,.elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint.“

Vajon Vologya gyeduska mikor látogat legközelebb Budapestre, hogy olaj-, gáz-, bank- és migrációs ügyekről (Rahimkulov?) tárgyaljon vendéglátójával, Orbán Viktorral? Elvégre Magyarország világpolitikai tényező, s helyes, ha az oroszokkal jóban va-gyunk. Vajon a karmelita kolostorban ismét van olyan, Moszkvához kötődő telefon, amelyen mikrofon nincs, csak hallgató?

5./ “…ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság,… “

Bizony, ez így van. Akkor legalábbis így volt Orbán Viktor szerint is. De mi változott a legutóbbi 12 év alatt? A Fidesz elnöke beült a mi-niszterelnöki székbe, és legott nagy védelmezője lett a magyar szuverenitásnak, az önálló nemzeti valutának. Mert hát a Dunamente géniusza csak nem fogja tűrni, hogy holmi EU központi bank belepofázzon a nagy magyar-nemzeti illiberális keresztény demokrata pénzpolitikába?! Nem lehet azokra rábízni a pénzköltések ellenőrzését, az árszínvonal, az árfolyam és a tartalékok szabályozását, mert még rájönnének egy, s más furcsaságra. Coki!

6./ “…hogy a Fidesz támogathatónak tartaná-e, hogy állami beavatkozás mentsen meg nem állami bankot, …Orbán Viktor azt mondta: minden megoldást készek megfontol-ni. …de mindenfajta államosítást megelőzően, a tulajdonosokkal meg kell egyezni.“

No persze! Úgy ahogyan azt tették a Fertő tavi beruházók az ottani üdülők tulajdonosaival. Ahogyan próbálják megtenni Bige Lászlóval. Einstand. Ez most a fideszes megegyezés módja a tulajdonosokkal.

Csak a pillanatnyi haszon

Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor politikáját, véleményalkotását mindig az adott pillanat (vélt, de akár valós) orbáni-fideszes (jobbára kommunikációs és korrupciós) érdekei diktálták és diktálják, s csak ismétlem:

való igaz, hogy a gazdaság és a forint stabilizálása, illetve az euró bevezetése csak a miniszterelnök (és szánalmas szolgahada) cseréjével lesz lehetséges.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

 

About Author

Comments (1)

  1. […] Viktor korábban levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben azt kérte, hogy Brüsszel függesszen fel minden olyan […]

Szólj hozzá!