Orbán világa és a járványsújtotta valóság - Megoszt és uralkodik - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán világa és a járványsújtotta valóság – Megoszt és uralkodik

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy teljesen kifordított világrend szerint szemléli a járványt és annak megfékezésében a rá háruló szerepet. Ennek a különös világnézetnek járt utána egy hosszabb cikkben a hvg 360°-on Gergely Márton.

Hirdetés

A bajokért Brüsszel a felelős, az eredményeket Orbán produkálja

A legutóbbi európai csúcs után árulkodó volt az is, hogyan tekint Orbán az unióra. Szerinte a tárgyalás arról szólt, miként vehetik rá Brüsszelt, hogy

„az eddigieknél sokkal hatékonyabban szerezze be azokat a vakcinákat, amelyekkel aztán mi, a tagállamok miniszterelnökei és kormányai életeket menthetünk”.

A mentés tehát kormányfői jogkör, de mi a helyzet a halálesetekkel? Van felelősük?

„Brüsszel vállalta, hogy beszerzi a vakcinákat, (…) ha lassan megy, sok életet veszítünk”

– mondja Orbán. A kormánysajtónak azonban ez túl elvont, szerintük Dobrev Klára felelős többek haláláért, a DK másik politikusa pedig kvázi magára vessen: a kínai vakcina ellen hangolt, és meghalt, miközben a felesége felvette az oltást, és életben van.

 

járvány

 

Orbán egyetlen problémája, hogy hazárdjátéka csak az oltások tekintetében lett sikeres

A járványkezelés katasztrofálisnak bizonyult. A második hullám kezdetén túl sokáig halogatta a korlátozásokat, majd arra próbált kampányt építeni, hogy a napi számoktól független, az eseményekre mit sem reagáló általános félszigor az egyetlen helyes válasz. Amikor aztán az európai összevetésben megengedőbb, viszont idegőrlően hosszan megtartott korlátozások ellenére bejött a harmadik hullám, újra késlekedett Orbán, mire már az iskolákat is be kellett zárni. Hiába a másokénál nagyobb magyar átoltottság, Európa számos országában jelenleg is iskolába járhatnak a gyerekek, a franciáknál nyitva vannak a fodrászatok, a dánoknál nyitnak az éttermek és a kisebb plázák, Hollandiában már a gimnazisták is visszatérnek az iskolapadba.

A magyar miniszterelnök igyekszik megosztani és uralkodni

Magyarországon közben a járványhelyzet helyett kormányrendelet határozza meg a nyitás pillanatát, és nem az egészségügy leterheltségéhez vagy a fertőzésszámok alakulásához, hanem az átoltottsághoz kötik a dátumot. Magyarán ahhoz, amiért Orbán egyedül felelősséget vállal. Van itt is csúsztatás, mert teljes védettség csak az ismétlő oltás beadása után tíz nappal alakul ki, ami bő egy hónapos pluszt kellene hogy jelentsen a kormányzati tervekben. A siettetés különösen hátrányosan érinti a pedagógusokat, akiknek beoltását Orbán szerint külön meg kell magyarázni a népnek. Szerinte a tanárok iránti társadalmi ellenérzések miatt az ő immunizálásuk megosztó kérdés (ebből az következne, hogy az olimpikonok és a labdarúgók oltásáról közmegegyezés van). Csakhogy a pedagógusok védelmének eddigi halogatása azzal jár, hogy az április 19-ére, rendeletben előírt iskolanyitásig a még oltásra váró 80 százalékuk nem rendelkezik majd a teljes immunválasszal.

(Olvassa el a teljes cikket a hvg.360°-on!)

Kapcsolódó

 

járvány

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • 2021.04.05 - 09:13
  Közvetlen hivatkozás

  Remélem ez az elmebeteg nem sokáig uralkodik,, elég volt ebből a becstelen alja semmirekellő patkányból…

  Válasz
 • 2021.04.05 - 10:11
  Közvetlen hivatkozás

  Szomorú, hogy egy ilyen miniszterelnöke van Magyarországnak, de ez a magyar népre nézve is lehangoló, hogy hagyják még mindig hatalmon lenni. Igaz az is, annyira megosztotta a társadalmat, hogy képtelenek tisztán látni, mert a médián keresztül nyomja a nép agyába a jólétről szóló meséjét és elhiszik, pedig annak ellenkezőjét élik meg nap mint nap. Azt hiszem kell ennek a népnek még a megalázásból, kizsigerelésből, totál hülyének nézésből. De nyugalom! Ameddig lesz mit enni, addig minden rendben is fog maradni. Tehát kell még az a 2022-es győzelem, de nagyon.

  Válasz
 • Visszajelzés: Teljes a káosz - már a szakemberek sem jelentenek zsinórmértéket - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.