Orbán vitéz télen-nyáron

Orbán Viktor már nem először, külföldi útján barna nyakkendőt kötött és így látogatott el az Európa utolsó diktátornak tartott Aljakszandr Lukasenkához, Minszkbe. A hős vitéz Orbán egy nappal “Trianon 100” után a fehérorosz fővárosból üzent Brüsszelnek.

Lássuk csak!

“Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.”

Tévedés ne essék Magyarországnak nincs ilyen álláspontja, az emberek nem tüntetnek az utcákon, hogy szüntessék meg a Minszkkel szembeni szankciókat. Sőt az utca népéből tízből nyolc azt sem tudná megmondani, hogy léteznek ilyen szankciók és hogy mit is jelentsen ez…

A Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor hangoztatta:

“Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de partnerség nem építhető szankciókkal.”

A magyar miniszterelnök európai érdeknek nevezte az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági és kereskedelmi együttműködését.

A magyar-fehérorosz kapcsolatokról úgy fogalmazott,

“a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

Erre a megállapítására már nem érdemes szót vesztegetni.

De fel kell tennünk a kérdést, hogy Orbán miért utazott el Minszkbe és ha már magyar miniszterelnökként egy uniós tagállamot képvisel, akkor miért beszél onnan is Brüsszel ellen?

Haladjunk sorjában

Fehéroroszország fontos szerepet játszik a magyar energiabiztonság szempontjából is, mivel a teljes magyar kőolajimport olyan vezetéken keresztül bonyolódik, amely Fehéroroszországon halad át – közölte a miniszterelnök.

Az atomenergia területéről szólva a kormányfő hangsúlyozta, a nukleáris energiával szembeni diszkriminatív megkülönböztetést elutasítják. Magyarország figyeli Fehéroroszország most épülő erőművét, amely a Paks 2-höz hasonló technológiával készül.

Orbán arról is beszámolt, hogy Magyarország nyitott egy 40 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál fehérorosz és magyar cégek együttműködésének finanszírozására. Megjegyezte, hogy a Fehéroroszországba irányuló magyar export felét a gyógyszerek adják.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Váratlan fordulat volt az is, hogy Lukasenka válaszából úgy tűnt, mintha számára is meglepetés lenne Orbán látogatása.

A fehérorosz elnök a sajtótájékoztatón megköszönte Orbán Viktornak minszki látogatását, ami szavai szerint egy “bátor lépés” a jelenlegi járványhelyzetben.

Az elnök úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ban, “mindenki másnál jobban megért bennünket”. A fehérorosz-EU-s kapcsolatok az utóbbi években pragmatikusabbá, egyenlőbbé váltak, amiben nagy szerepet játszik Budapest – tette hozzá.

Bátornak bátor, de Orbán Viktor egy kicsit lehetne bátrabb is. Mondjuk a brüsszeli meghívás elől nem egy belgrádi kiruccanással kellene kitérni és Magyarország érdekeit jobban szolgálná egy párizsi vagy berlini látogatás, mint egy minszki utazás.

Orbán vitéz azt mondta, látogatásával világossá kívánta tenni, hogy a fehéroroszok számíthatnak a magyarokra a számukra fontos politikai és gazdasági kérdésekben is, és jelzést akart adni, hogy teljes a politikai támogatottság a két ország üzletembereinek együttműködése mögött.

A sajtószabadság nagyobb dicsőségére

Arra a fehérorosz újságírói kérdésre, hogy a nyugati világban miért akarják sokan rákényszeríteni a koronavírus-járvány kezelésének módját másokra, Orbán Viktor azt felelte: a nyugataik gyakran tekintenek magukra úgy, mint akik nálunk magasabb rendű gondolatokat képviselnek, sok ország viszont nem is teszi világossá azt, hogy “ez a mi országunk, a mi életünk”.

Úgy fogalmazott, “a Nyugat és a Kelet emancipálódásának korszakában vagyunk”. Közép-Európában már egyre több állam nyilvánítja ki, hogy “a saját érdekeinkből fogunk kiindulni.”

A járványkezeléssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU, amely “kínos részletességgel” ügyel a minél kisebb állami szerepre a gazdaságfejlesztésben, most arra sarkallja az államokat, tegyenek minél több pénzt a gazdaságfejlesztésbe.

“Nekünk nem kell szemérmesnek lennünk, mert ha a nyugatiak olyan hatalmas mennyiségben pumpálják a pénzt (…), mint ahogy teszik, akkor ha nem akarunk lemaradni, ha a mi cégeink versenyképesek akarnak maradni, nekünk is tőkeoldalról meg kell erősítenünk a saját cégeinket” – mondta a miniszterelnök.

Orbán egyébként több elemző szerint azért is ment most Minszkbe, mert Európa nyugati feléről szinte teljesen kiszorult, magára valamit is adó politikus már nem szívesen mutatkozik vele.

időjárás

Egy hozzászólás itt: “Orbán vitéz télen-nyáron

  • Avatar
    2020.06.05 - 17:05
    Közvetlen hivatkozás

    Nagyon helyesen teszi Orbán -a kapcsolatok- erősítését! Úgy látom, hogy sok EU- s állam politikusa nem ad magára sokat, mert -igen csak- szeretnek Orbánnal mutatkozni, és vitatkozni-: is!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük