Orbán-Zelenszkij telefonos csúcs-találkozó - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán-Zelenszkij telefonos csúcs-találkozó

Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Hirdetés

Orbán támogatja

A magyar miniszterelnök a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is.
Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

A számoktükrében

Ukrán menekültek száma országonként
(2022.04.28. és 2022.05.01. közötti adatok)

Lengyelország 3 056 826
Románia 825 874
Oroszország 681 156
Magyarország 530 157
Moldova 447 604
Szlovákia 379 447
Fehéroroszország 25 002
ÖSSZESEN: 5 946 066

Forrás: UNHCR

Nem mellesleg!

“A menekültek 80 százaléka nem Magyarországon akarja kivárni a háború végét. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a menekültek nem is tudnak arról, hogy jogosultak lennének ellátásra, mert a magyar hatóságok nem tájékoztatják őket megfelelően. Ráadásul egy új rendelet szerint nehezebben juthatnak hozzá a pénzbeli támogatáshoz. ” (Telex)

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.