Orbánék bombát dobtak a gazdák közé

Egymásnak estek az új földesurak és az általuk megvásárolt területeket még az árverések előtt az államtól hosszú távra kibérlő gazdák.

Az újabb földosztás, ahogy a gazdák maguk között nevezik a kormány “Földet a gazdáknak” programját, két körben zajlott. Az első körben, 2010-től az állami földek haszonbérletére írt ki pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. A második körben, több esetben a már bérbe adott földeket árverésre írták ki, magyarul eladták azokat. A bérlővel együtt.

Akkor azt mondták, hogy garanciákat építettek be, nem lehet csak úgy elkergetni a földet használókat. Hát, csak úgy valóban nem lehet. Azok, akik megengedhették maguknak, hogy sok pénzért  vásároljanak, lényegében bérlővel együtt vették meg a földet, most azt csinálnak, amit akarnak: bérleti díjat emelnének a korábbi sokszorosára, vagy akár addig-addig vegzálják a bérlőt, amíg az feladja. Mindeközben az új tulajdonosok álláspontja az az emelésről, hogy ők csupán az állami szerződésekben megszokott nyomott díjakat igazítják a piaci bérleti díjakhoz.

A hvg.hu számos különös konkrét esetről számol, háromszorosára emelt bérleti díjról, perekről, magántulajdonoshoz kerülő csatornákról és utakról.

Földosztás Fidesz módra

Ráadásul az első körben sokszor műkörmösök, fodrászok jutottak bérlethez, amit Ángyán József tanulmányai részletesen és szakszerűen elemeznek. Ezekből derült ki, nagyon leegyszerűsítve, hogy a pályázatokon strómanok, tehetősebb, Ángyán szerint nem családi gazdálkodók jutottak az igen kedvezményes bérleti díjú földekhez.

A kormány eközben azt szajkózta folyamatosan, hogy kisgazdálkodók jutottak területekhez a bérleti pályázatokon. A második körben, az árveréseken a földekkel együtt a bérlőket is megvásárlók, most az első körben nyertes bérlőket zavarhatják el. Ángyán József, miután a bérleti pályázatok eredményeit elemezte, most újabb sorozatában az árverések nyerteseit veszi górcső alá. Jász-Nagykun-Szolnok megyéről szólva a következőket állapította meg:

“A legnagyobb árverési nyertesek között ott találjuk pl. a megye két – a 100 leggazdagabb magyar listáján előkelő helyen szereplő – Fidesz-közeli multimilliárdos nagyvállalkozóját éppen úgy, mint Fazekas Sándor és Varga Mihály miniszterek számos patronáltját, a CITY-cégcsoport tulajdonosától, Tomajmonostora polgármesterének közvetlen rokonságán át, Fazekas Sándor unokatestvérének gyermekeiig, vagy éppen az Orbán család szűkebb baráti köréhez tartozó volt párizsi magyar nagykövet közvetlen családtagjait.”

Az első körben tehát sok műkörmös is labdába rúghatott, de azért szép számmal akadtak olyan nyertesek, akik helyben élő gazdálkodók voltak. Most belőlük szorítják ki a szuszt.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

A borsodi földeket is lenyúlták a fideszes haverok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük