Orbánék előkészítették a választási csalást

Bagatell választási csalások helyett a demokráciát aknázták alá azzal, hogy brutálisan szűkítették a szavazók tájékozódásának és a választási eljárás ellenőrzésének lehetőségét. Vagyis az eredményt komolyan befolyásoló súlyos választási csalás tanúi és károsultjai lehetünk.

A választási eljárásról 2013 szeptemberében meghozott törvény alapján az egyik első lépés az volt, hogy kiiktatták azt a szoftvert, amelyet 2010 előtt a választási csalások kiszűrésére alkalmaztak. A választási csalás megakadályozásának követelménye egy az egyben kikerült a törvényből, így a választás előtt országoslista-állításig kormánypárti többségű választási bizottságok könnyedén hivatkoznak a hatáskör hiányára, amikor elutasítják a kifogásokat.

Magyarországon nemcsak az évi 80 milliárd forintból finanszírozott közmédia harsogja a kormánypropagandát ellenzéki jelöltek megszólaltatása nélkül, hanem egy magánkézben lévő, ám legalább annyira kormánypárti és közpénzekből finanszírozott médiabirodalom is. Így az ellenzéki üzenetek el sem jutnak a Fideszhez hű szavazókhoz, illetve a kevésbé tudatos, alacsonyabban iskolázott, jellemzően vidéki emberekhez.

Vidéken csak elvétve látni ellenzéki plakátokat, ennek oka, hogy a jogszabályok csűrésével-csavarásával először értékes hirdetési felületeket szereztek meg a kormányhoz közel álló vállalkozók.

A magyarországi lakhelyű, ám külföldön dolgozó vagy tanuló állampolgárok nem szavazhatnak levélben.

A nemzetközi megfigyelők részvételét a Nemzeti Választási Iroda Orbán által jelölt elnökének engedélyéhez kötötték.

A kormány közpénzből kampányol a Fidesz mellett.

Államtitokká nyilvánították a választási informatikát, amelyet az ellenzék ezért már nem ellenőrizhet.

Az EBESZ ajánlása ellenére sem kapcsolták össze a választópolgárok aláírásainak államigazgatási nyilvántartását a választói adatbázisokkal.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Zombik jelölnek? Döbbenetes választási csalások Csepelen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük