Zajlik az Orbánjugend képzése

Ki és meddig lehet büszke egy iskolára, ahol egy ideje a gyilkolástani ismeretek tanítása zajlik?

Katonasuli?

Talán az iskolákban most elharapódzó honvédelmi intézkedési terv tett érzékenyebbé. Benne van a pakliban. Volt középiskolám honlapját az esetleges érettségi találkozó miatt feltúrva jöttem rá arra, hogy ott már a 2014-es pedagógiai program része volt a „Katonasuli” nevű fakultatív agymosás.

Lehet belőle érettségizni is. A pedagógiai programban taglalva, hogy elvárás az olyan humánus eszközök használatának ismerete, mint a gépkarabély, vagy a kézigránát. A biológiai, vegyi és sugárfegyverekről nem is szólva. Illetve szólva. A tanrend szerint. Ráadásul a pedagógiai program szerint cél a hivatásos katonaság iránti kedv felkeltése is. Miközben volt középiskolám NEM katonai iskola. Annak idején sem volt az.

Amikor odajártam akkor is úgy gondoltam, és ma is úgy gondolom: a kertészet az egyik leghumánusabb ága még a mezőgazdaságnak is. A gyilkolástani ismeretek aligha a humanizmus fokmérői. Hogy miért kell tervszerűen pályaelhagyásra buzdítani a diákokat? Nem tudom. Azt hiszem, talán, nem is nagyon akarom tudni. Ugyanakkor az iskola egykori igazgatójáról, illetve mostani névadójáról, Varga Mártonról olyan anekdoták is keringenek, hogy az iskola, a tanárok, illetve a diákok védelmében a nyilasokat is elhajtotta.

Varga Márton, gondolom, most forog a sírjában.

A magam részéről meg egyre kevésbé vagyok büszke, hogy egykor oda jártam középiskolába. Majd hospitálni is a tanárrá képződésem alatt. Miközben csak remélni merem, hogy nem jön el az az idő, amikor szégyenkeznem kell emiatt.

Andrew_s

Kapcsolódó cikk

Tizenhat városban épül állami lőtér

 

One thought on “Zajlik az Orbánjugend képzése

 • Olvasom a cikkedet ,amiből kiderült, hogy szegről-végről kollégák vagyunk.
  Megértelek. Az emberben él egyfajta nosztalgikus emlék régi iskolájáról és nehéz szembesülni a valósággal.
  Én is így jártam.
  Anno a bajai kertészeti technikumban tanultam. Arra járva mindig büszkén néztem meg az épületet és meséltem történeteket a velem utazó családnak. (Szerintem nagyon unhatták)
  A suli ma is működik, mindenféle szakmát oktatott már és pár éve rendészeti oktatás is volt,talán most is van.
  Nekem az tette be a kiskaput,amikor egy régebbi érettségi találkozón nézegettük a tablókat.
  A rendészek tablóján keresztbe tett bilincs és gumibot volt a dísz.Az egész tablót diszkrét rács keretezte.
  Olyan börttönrács szerű.
  Akkor valami eltört, és nagy ívben kerülöm a Bereczki épületét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük