Frissítve! Orbánnak mindenképpen teljesítenie kell az unió és az EPP elvárásait

Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) az Európai Bizottság élére tartó csúcsjelöltjét a müncheni biztonságpolitikai konferencián faggatták.

Weber is a Magyarország elleni hetedik cikkes eljárásra szavazott

Hogyan tudja összeegyeztetni az európai értékek hangoztatását Orbán Viktor és a Fidesz jelenlétével az Európai Néppártban? Ezt kérdezték egy panelbeszélgetés során Manfred Webertől, a pártcsalád frakcióvezetőjétől.

„Csak akkor tudunk harcolni az értékeinkért, ha azokat az Európai Unió mai formájára alkalmazzuk. Csak akkor tudjuk megvédeni az értékeinket, ha leülünk, tárgyalunk, és tiszteletben tartjuk a magyarországi választások eredményét” – válaszolta a Politico szerint a politikus, utalva arra, hogy nem akarja eltávolítani a magyar kormánypártot az EPP-ből.

Ugyanakkor Weber is a Magyarország elleni hetedik cikkes eljárásra szavazott, mert „nincs kivételezés” – tette hozzá. Az eljárás után szerinte Orbánnak mindenképpen teljesítenie kell majd az unió és az EPP elvárásait.

Weber a darabokra hulló Európa rémképét is megfestette: emlékeztetett, hogy David Cameron volt brit miniszterelnök kivezette pártját az EPP-ből, most pedig nyakunkon a brexit. „Attól tartok, hogy ha most megosztjuk Európát, előbb-utóbb feloszlik az Európai Unió is” – fogalmazott.

Manfred Weber alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke ismét saját kollégáinak kényszerült magyarázkodni Orbán miatt.

A Demokratikus Koalíció szerint Manfred Weberrel az élen az Európai Néppárt üres lózungnak tekinti az európai értékeket, amelyeket elég mondogatni ahelyett, hogy megkövetelnék őket. Teljesen világos, hogy az Orbán-rendszer csak egyetlen európai értéket ismer – a fideszes zsebekbe vándorló eurót –, miközben mindent elkövet, hogy Magyarország csak névleg tartozzon az európai országok közé, szabad sajtó, demokrácia, jogállam nélkül.

A néppárti tagság csak látszat, színház, a valóság elkendőzése. Európai magyarként úgy látjuk, hogy aki bort iszik és vizet prédikál, az alkalmatlan bármely európai pártcsalád, így az Európai Néppárt vezetésére is, aki pedig diktátorokat mosdat az európai közösségben, az alkalmatlan lenne az Európai Bizottság elnöki pozíciójára is, hiába sző erről álmokat.

(Forrás: HVG, dkp.hu)

Kapcsolódó

Weber az uniós pénzekkel hatna Orbánra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük