Orbánnak szegezték a kérdést kollégái az EU-csúcson: miért nem léptek ki az unióból?

Nem mintha nem dolgozott volna meg érte hosszan és szívósan, de azért nem lehetett jó Orbán Viktornak lenni csütörtök este az EU-csúcson. Szokatlanul kemény bírálatokat kapott Orbán Viktor az uniós csúcson a homofóbtörvényről, többen is különböző formában elmondták neki, hogy “kívül tágasabb”. A magyar miniszterelnököt csak két kollégája vette védelmébe – számolt be forrására hivatkozva a HVG.

Miért nem léptek ki az unióból?

– az ülésteremből kiszivárgott sajtóinformációk szerint ezzel a kérdéssel kezdődött a magyarországi homofóbtörvényről folytatott vita az EU-csúcson, amelyre több mint két órán keresztül tartott. A kérdést Mark Rutte holland kormányfő tette fel, akinek nem ez az első csörtéje Orbánnal. Sőt, a mostani csúcs előtt Rutte sajtótájékoztatóján már elmondta ugyanezt:

Magyarországnak nincs helye az EU-ban, ha ezt a törvényt nem vonják vissza, mert ez a jogszabály „ellentétes minden értékünkkel. Magyarországnak vissza kell vonnia ezt a törvényt, és térdre kell ereszkednie”.

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter válaszolt, aki megígérte, amíg él, minden erejével azért fog harcolni, hogy

„magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt”.

Rutténak volt egy ajánlata

Mark Rutte egyébként a vitában az EU Alapszerződésének 50. cikkét ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe. Ennek az első bekezdése így szól:

Saját alkotmányos követelményeivel összhangban a tagállamok bármelyike úgy határozhat, hogy kilép az Unióból.

A féléves elnökséget adó Portugália kormányfője, António Costa pedig azt ajánlotta magyar kollégája figyelmébe, hogy

lehet tisztán kereskedelmi kapcsolatokat is fenntartani az EU-val, mint teszi azt Svájc és Norvégia.

A portál egyik forrása szerint Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő arra figyelmeztette Orbán Viktor, hogy

nem lehet összekeverni a pedofíliát, a homoszexualitást és a pornográfiát.

A vitában valamennyi tagállam vezetője felszólalt, azonban csak a lengyel és a szlovén kormányfő vette védelmébe a magyar miniszterelnök

Orbán a kilépés ötletére nem reagált, hanem megismételte már elhangzott érveit, miszerint ennek a jogszabálynak nincs köze a homoszexualitáshoz, csak a szülők és gyermekek jogainak védelméhez.

Ahogy az EU-csúcsra érkezvén a sajtót,

a vitában a miniszterelnökökön kérte számon, hogy olvasták-e a törvényt, erre Xavier Bettel luxemburgi kormányfő azt mondta:

Olvastam, borzalmas.

A tárgyalást végighallgató informátorszerint a vita végén Charles Michel felhívta a figyelmet az uniós jog elsőbbségére és hivatkozott az Európai Bizottságnak mint a szerződések őrének az eddig megtett lépéseire, vagyis a felszólító levél elküldésére a magyar kormánynak.

 

orbán

7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük