Orbánnak távoznia kell az Európai Néppártból – ha nem megy, ki kell zárni

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról közölt kommentárt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi német lap.

Kevés az idő

Az Orbánnak távoznia kell című kommentárban kiemelték, hogy az Európai Parlament (EP) „elmondhatatlanul lejáratta volna magát”, ha nem szavazza meg a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentést – számol be az MTI. Mint a lap írja, Orbán Viktor kormányfő „megszorongatja a civil társadalmat, alattomoskodik egy, a világra nyitott, vagyis számára kényelmetlen egyetemmel szemben”, továbbá „semmibe veszi a tehermegosztásról hozott érvényes döntéseket a migráció területén”.

Az EP „kétharmados többsége után most a tagállamokon a sor” – tették hozzá, kiemelve, hogy kevés az idő, mert májusban EP-választást tartanak, és

„fontos, hogy az Európa-párti pártcsaládok egységesen lépjenek fel a nacionalistákkal szemben”.

 

Az EPP nem tudna Orbánnal küzdeni az egységes Európáért

Az egyik ilyen pártcsalád az EPP, benne a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Fidesszel. Ha ez így is marad, az Európa-pártiaknak a választási kampányban „egy csónakban kell evezniük az Európa-ellenesekkel “, ami „nem vezet jóra, ezért a Fidesznek távoznia kell a néppártból” – írta a FAS. Hozzátették, hogy

ha a Fidesz magától nem akar távozni a Néppártból, ki kell zárni.

Mint fogalmaztak, az EPP „soha nem tudna Orbánnal együtt egységesen küzdeni egy erős Európáért, nélküle viszont képes erre”. A nacionalisták bevonása ebbe a küzdelembe „reménytelen”, inkább „szembe kell szállni velük és le kell győzni őket választásokon”.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük