Az Orbánnnal meccset néző török milliárdos hatalmas ingatlanfejlesztésébe kezdhet Budapesten

Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésébe kezdhet az Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelő Adnan Polat, és előre garantált, hogy ez nagy profitot hoz neki.

Naponta legalább ötezer ember zúdul majd a pesti Soroksári útra és a környező utcákra azokból a lakásokból és irodákból, amelyeket az egykori vágóhíd helyén épít fel Adnan Polat cége, az APD Real Estate Kft. A kormányhivatal a napokban már döntést is hozott, hogy a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása, így hatásvizsgálati eljárásra sincs szükség.

A dokumentumból ugyanakkor kiderül, hogy a nagyszabású tervek zsebkendőnyi területen valósulnak meg. A hat focipályának megfelelő 4,6 hektáron 1232 lakás és 45 ezer négyzetméter iroda lesz 7–12 szintes épületekben, mindezt kétszintes, 1921 férőhelyes mélygarázs, egy 200 szobás szálloda, valamint 8 ezer négyzetméteren boltok, éttermek egészítik ki. Miközben végre feléled egy rozsdaövezet a roskadozó műemlék épületek árnyékában, a hatóságok az orbáni jogalkotás teljes arzenálját bevetik, hogy a török „rokon” mindent bezsúfolhasson a területre, és profitot maximalizálhasson.

A török üzletember két honfitársával együtt egy évvel ezelőtt vásárolta meg a ferencvárosi területet egy hazai milliárdos, Ináncsy Miklós két cégétől.

Kormányrendeletben egyszerűsítik a török beruházást

Bár az engedélyezés még hátravan, vérmes reményeik nem nagyon lehetnek a környezetvédőknek, hiszen az idén már a kormány is beállt a Polat befektetésének útját egyengetők sorába. A nyár közepén ugyanabban a kormányrendeletben, amellyel a kormányfő vejének belvárosi szállodaépítését kiemelt beruházássá nyilvánították, a török városfejlesztők is könnyített utat kaptak. Szeptember végén pedig még ezt is megtoldották, és Polaték – szintén Tiborcz Dorottya utcai szállodájával egyetemben – további felmentést kaptak: nem kell beszerezniük az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, és a településképi véleményezési eljárást is megspórolhatják. A lassan 150 éves víztorony és a helyszín szimbólumaként makacskodó szobor borjak azonban megmaradnak, sőt az örökségvédelmi hatóság júniusban a többi műemléki érték nyilvántartásba vételét is megkezdte.

Orbán Viktor és Adnan Polat a héten együtt nézte Londonban a Chelsea és a Vidi EL-meccsét, de az üzletembert, aki korábban a neves török futballklub, a Galatasaray elnöke is volt, a miniszterelnök magánemberként már fogadta Felcsúton is.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Orbán nem bírt a vérével…ott volt a Chelsea-Videotonon

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük