Orbán:”sikeresek vagyunk, de rokontalanok” – mármint nyugaton, ahová Szent István óta tartozni akarunk

Orbán Viktor hazatalált Kirgizisztánba. A magyar miniszterelnök szavaiból szinte kiérezni a vágyat az akol melegére, a sztyeppei otthonra, eközben pedig Szent István alighanem forog a sírjában.

Miről beszél ez az ember?

“Személyes kiváltságnak érzem, hogy én lehetek az első miniszterelnök Magyarországról, aki ellátogat az Önök hazájába. Európában úgy tekintenek ránk és mi is úgy tekintünk magunkra, mint a legnyugatibb keleti népre. Nyugaton élni jó, ez egy sikeres része a világnak. Magyarország is egy sikeres ország, de ennek következménye van, hogy mégiscsak idegenek vesznek bennünket körül, és rokontalanok vagyunk. Ezért Magyarországban erős a szándék, hogy a kulturális, szellemi és földrajzi gyökereit ápolja. …”

Tisztelt miniszterelnök Úr!

Arra kérem, hogy csak a maga nevében beszéljen. Mi az egyenlőre még hallgatag többség továbbra is Európát választjuk.

Végezetül figyelmébe ajánlom egy igazán nagy magyar, Ady Endre nem tegnap, hanem 1902. január 31-én leírt gondolatait a Nagyváradi Naplóból:

Menjünk vissza Ázsiába

(…) Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük