Ördögbringa

A kerékpársportot talán még jobban is sújtja a dopping átka, mint a többit, lévén technikai sport. Előfordul benne valódi dopping, áldopping (tekintsük, ugyebár Froome esetét, akiről hosszas huzavona után, de csak kimondták, hogy nem doppingolt) valamint mostanság leginkább mechanikai dopping. A kis, erős motorocskák a kerékpárokban.

Az ám, csakhogy a doppingvád komoly dolog, becsületes ember kétszer is meggondolja, mielőtt kimondja. Meg aztán, mostanság a Tour de France-on röntgenkamion jár, mindent lát, mint a sasmadár, bármelyik versenyzőre lecsaphat, átvilágítja a bringát, és elvileg ha van benne motor, az azonnal meglátszik.

A vád komoly dolog, de azért vannak megmagyarázhatatlan parajelenségek. Itt van rögtön a legutóbbi eset. A szombaton rendezett nyolcadik szakasz végén a mezőny közepén volt egy bukás, ebben volt benne a korábban szakaszt nyerő Dan Martin, a csigolyatörése miatt a Tourt feladó Tony Martin valamint a hegyi pontversenyben élen álló Toms Skujiņš is, aki a verseny történetének első lett pöttyös trikósa. Skujiņšnak nem lett nagy baja a bukásban, az útpadkára került, onnan tette vissza a bringáját is az útra. A mozdulat közben a bicikli hátsó kereke viszont nagy sebességgel kezdett forogni. Nehéz reális magyarázatot találni erre, mert a videó szerint Skujiņš nem rúgott bele a pedálba sem, hogy mondjuk beigazítsa magának az elinduláshoz.

Aki nem hisz a szavaknak, higgyen a szemének – a kerék akkor pördül meg a felvételen, mikor Skujiņš megemeli a gépet.

Kérem, én nem tételezném fel, hogy egy sűrített levegővel működő, rásegítő motorocska indult be a bukástól, melynek a légtartálya valószínűleg maga a csőváz, és azért nem látszik a röntgenkamion átvilágításánál, mert hát maga az egész kerékpár a tartály, és a motor csak egy kis turbina a hátsó kerékagynál. Én ilyent nem mondok, mert eszembe sem jut, fel sem tételezem.

Ugyan már.

Minden tudományosan gondolkodó ember előtt világos, hogy mi történt ezzel szemben: belebújt az ördög Skujiņš biciklijébe, az pörgeti olyan veszettül azt a hátsó kereket.

Ördögmotolla ez, nem más.

Ki kell űzni a démont pappal, lámával vagy más, hasonló szakmunkással, és mehet tovább a sportszerű verseny.

Mechanikai dopping?

Dehogy is. Ördögi megszállottság!

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Röntgennel a mechanikai dopping ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük