Frissítve! Óriási adatbázist törölt a választási szoftver fejlesztője

Súlyos gondokat okozott az állami szerveknek, hogy az év elején az IdomSoft Informatikai Zrt.-nél törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait. A szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi. Cikkünk megjelenése után az IdomSoft.Zrt közleményt juttatott el hozzánk ezt a cikk végén olvashatják. Csatolva a helyreigazítás.

A választási szoftvert fejlesztő IdomSoft Zrt-t az Orbán-kormány 2013-ban államosította, a 2018-as választás informatikai rendszer kiépítésére pedig 9 milliárd forintot kapott a Nemzeti Választási Irodától.

A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése hónapokig akadályozta az ominózus ügyekkel foglalkozó szervek működését és a bírságok rendezését, csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt.

A Nemzeti Választási Iroda az ország alapvető nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva mellőzte a közbeszerzést, és az elmúlt két évben több címen is szerződtette a céget. A 24.hu kérdésére kiadott lista szerint negyedéves megrendelésekkel a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen 2017-ben bruttó 870 milliót, „az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztésével” szerződés alapján pedig két év alatt 8 milliárd forintot fizettek ki a cégnek.

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona a választás napján, április 8-án azzal magyarázta a választás.hu összeomlását, majd a lebutított változatban történt visszatérést, hogy a nagy látogatottság miatt akadozni kezdett a szoftver. Pálffy két nappal később viszont már azt állította, hogy a választási informatikai rendszer végig akadály és probléma nélkül működött, csak a tájékoztatási rendszerrel, azaz a választási portállal volt baj, és ezt helyettesítették egy tartalékportál beindításával.

Furcsa azonban, hogy az NVI a tartalékportálról 9 napig nem bírt visszaállni az eredeti, a korábbi választások adatait is tartalmazó portálra.

(Forrás: 24.hu)

A 24.hu portálon 2018. április 19-én 6 órakor közzétett cikkel szemben az IdomSoft Zrt. leszögezi, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszer részét képező szabálysértési nyilvántartások közhiteles, hatósági nyilvántartások rendszerében adatvesztés nem következett be. A szabálysértési nyilvántartási rendszer magas rendelkezésre állása, az informatikai biztonsági követelményeknek megfelelő redundáns felépítése, valamint a kapcsolódó rendszeres adatbázismentés egyébként is kizárja az adatvesztés lehetőségét. A lementett adatok felhasználására értelemszerűen nem volt szükség, mivel az adatbázisból nem történt törlődés, az hiánytalanul, folyamatosan tartalmazza a nyilvántartás adatait.

Az IdomSoft Zrt. a 24.hu portáltól helyreigazítást kér a cikkben levő további valótlan és megalapozatlan tényállítások miatt a törvényes határidőn belül. Egyben felhívja a sérelmezett közlésre hivatkozó, azt ellenőrzést nélkül átvevő médiatartalom-szolgáltatók figyelmét arra, hogy valótlan tény híresztelésével szintén jogsértést követnek el. Ugyancsak leszögezi az IdomSoft Zrt., hogy közleményét a 24.hu cikkének cáfolataként aposztrofálni szintén valótlan állítás, ugyanis egész egyszerűen nincs mit cáfolni.

IdomSoft Zrt.

Helyreigazítás

A „Városi Kurír” portálon a http://varosikurir.hu/oriasi-adatbazist-torolt-idomsoft/ URL címen 2018. április 19-én 09:43 időpontban „Frissítve! Óriási adatbázist törölt a választási szoftver fejlesztője” címmel közzétett cikkünk címében valótlanul állítottuk, hogy „Óriási adatbázist törölt a választási szoftver fejlesztője”. Cikkünkben ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy „az év elején az Idomsoft Informatikai Zrt.-nél törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait”. Valótlan állításainkkal szemben a valóság az, hogy az adatbázisból nem történt törlés. Valótlanul állítottuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda az IdomSoft Zrt.-nek fizetett ki 9 milliárd forintot a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A valóság ezzel a valótlan állításunkkal szemben az, hogy a 2018-as választás informatikai rendszerét (valasztas.hu), nem az IdomSoft Zrt. építette ki, valamint a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választások kapcsán nem fizetett ki az IdomSoft Zrt.-nek 9 milliárd forintot.

Ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy az IdomSoft Zrt. „negyedéves megrendelésekkel a Nemzeti Választási Rendszer továbbfej/esztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen 2017-ben bruttó 870 milliót, „az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kia/akítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfeflesztéséve/” szerződés alapján pedig két év alatt 8 milliárd forintot fizettek ki a cégnek”

A valóság ezekkel az állításokkal szemben az, hogy az IdomSoft Zrt. számára a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfej/esztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen, a valótlanul állított bruttó 870 millió forinttal ellentétben, 2017-ben nettó 102 milliót fizettek ki.

A valóság a cikkben megfogalmazott állításokkal szemben az, hogy „az időközi választásokat, a

helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfeflesztéséve/” szerződés alapján pedig, a valótlanul állított két év és 8 milliárd forinttal ellentétben, négy év alatt nettó 593 millió forintot fizetettek ki.

Valótlan állításainkért valamennyi érintett elnézését kérjük

Kapcsolódó:

Pálffy: Idegesíted az embereket, ha vitatod a választás tisztaságát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest