Óriási pofont kapott Orbán és oktatáspolitikája – a gáz az, hogy az Ön, meg az Ön és az Ön gyereke szívja meg!

A budaörsi nevelési és oktatási intézmények közel háromszáz dolgozója küldött nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben bírálják az elmúlt több, mint két ciklus sikertelen oktatáspolitikáját. Fontos, hogy Ön is érezze át, a gyermeke, unokája jövője múlik azon, hogy felkészült, odafigyelő, lelkes tanerő oktassa!

Cirka 300 dolgozó írta alá

“közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek.”

Orbán fejéhez vágták, hogy

“A változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt. Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette. Az emelést 5 részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kaptuk, és a bérünk számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el. Meggyőződésünk, hogy ilyen megalázó jövedelemmel “elismert” pedagógusokkal nem lehet az új céloknak megfelelő tudásalapú társadalmat építeni.”

Tanársokk! – elkészült a bérnyomásmérő

Követelések

“Pedagógus önbecsülésünk megőrzése, gyermekeink és az ország jövője iránt érzett felelősségünk miatt…

I. ….követeljük, hogy azonnal hozzák meg azokat a döntéseket, melyek lehetővé teszik, hogy a pedagógusbérek számítása ne az ún. vetítési alapból, hanem a mindenkori minimálbérből történjen, és
jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is. (Ez nem igényel további egyeztetést, ez a szakma igénye és az Ön korábbi ígérete volt.)

II. ….követeljük továbbá, hogy a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről. Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz
értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést – fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad
tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya…stb. – érintenek.”

Ki és mi alapján dönti el, hogy alkalmas-e az aspiráns tanárnak?

Hogy gyerekeinknek kerítésen belül is legyenek lehetőségei

“Csak abban az esetben lehetséges az oktatás eredményességének helyreállítása ill. javítása, amennyiben ezekről a kérdésekről hajlandóak a szakma és az érintettek bevonásával érdemi konzultációra, és készek elegendő forrást biztosítani az oktatás számára.”

A levelet a következő intézmények dolgozói írták alá:

 • Budaörsi 1. Számú Általános Iskola
 • Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola
 • Csillagfürt Óvoda
 • Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola
 • Holdfény Utcai Óvoda
 • Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium
 • Kamaraerdei Óvoda
 • Kesjár Csaba Általános Iskola
 • Kincskereső Óvoda
 • Leopold Mozart Zeneiskola
 • Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budakeszi Tagintézménye
 • Budaörsi Csicsergő Óvoda Rózsa Utcai Tagóvodája
 • Vackor Óvoda
 • Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda

A teljes levél megtalálható itt.

Előbb a tanáraidat, majd a szüleidet és végül magadat is jelentsd fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük