Frissítve!!!! Orosz József videosorozata! — Lapzsemle

A Magyar Köztársaság katasztrófája, Orbánék 2010-es hatalomátvétele óta hiányzik a magyar rádiózásból-tévézésből a Kanadába távozott Orosz József hangja. Most elérkezettnek látta az időt, hogy újra megszólaljon. Az „Egy nyelvet beszélünk” című sorozat első darabjait mutatja be a Heti lapzsemle.

Kontra, sok-sok éven át

A hazai médiában 2010 tavaszáig, az elköltözése előtti utolsó pillanatig szerkesztette és vezette Orosz József a Klubrádióban rendkívül népszerű, Kontra című műsorát.
A minden hétköznap este a legforróbb ügyeinkre reagáló háttérműsorra mindenkinek figyelni kellett. Orosz József nagyon népszerű, elismert médiaszemélyiség. Szenvedélyes, okos rádiós beszélgetéseit igen sokan hallgatták alapvetően egyetértve.

Tapasztalhattuk azonban azt a jelenséget is, ami csak a legjobb újságírók titka: sokan várták és hallgatták Orosz József este 18 órai bejelentkezését azok is, akik berzenkedtek személye ellen, és talán semmiben nem értettek vele egyet. Kötelező volt viszonyulni hozzá, figyelni és reagálni rá. (2010 óta Bolgár György „Megbeszéljük” című műsorának van hasonló kisugárzó hatása.)

Most telt be a pohár?

Kanadában Orosz József sikeres egyetemi karriert épít, a világ minden tájáról érkező tehetséges, érdeklődő hallgatók kapnak tőle útravalót egy évtizede arról, hogyan kell értelmezni, értékelni a média tevékenységét, hogyan kell elemezni a forrásokat, és hogyan kell a világ eseményeiről tisztességes, mértékadó képet adni.

Folyamatosan figyeli ugyanakkor a magyarországi híreket is és ismerőseivel megvitatja, illetve kommentálja az egyre sötétülő hazai helyzetet. Velünk együtt látnia kellett, hogy minden bizonnyal nagyon jól döntött, amikor Kanadát választotta: 2010 után el kellett szenvednünk a Magyar Köztársaság eltiprását, az Orbán-rezsim folyamatos terjeszkedését, a mai állapotok kialakulását.

Videós interjúk

A koronavírus-járvány szinte felrobbantotta az internetet. Óriási az információigény. Mindenki a megbízható és hiteles forrásokat keresi. Ezekben a hetekben jelentkezett Orosz József Facebook-oldalán a Kontra legszebb korszakát idéző, körülbelül félórás videóinterjúival.

Az első és a harmadik beszélgetésben megkérdőjelezhetetlen egészségügyi szakembereket, a régi Kontrák rendszeres szereplőit, Pusztai Erzsébetet és Falus Ferencet faggatta Orosz József a világjárvánnyal kapcsolatos tényekről.

Meddig tart ez még?

Mindannyiunkat azok a kérdések feszítenek, amelyekkel Orosz József először megkereste magyarországi interjúalanyait.

„A kanadai Ontario tartomány egészségügyi hatósága nem sokkal ezelőtt közölte a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos modellezését, mely szerint legalább 18-24 hónap, amíg számolni kell a vírussal, annak következményeivel. Mit jelent ez az időintervallum? Tudományosan megalapozott-e a prognózis? Kétévnyi szobafogság és a világgazdaság összeroppanása? A számok riasztóak, a valóság kevésbé.”

Van-e okunk a pánikra? Erre összpontosítottak a beszélgetőtársak.

Korai öröm?

Húsvét hosszú ünnepi hétvégéjére készülve, érdekes és biztatónak tűnő nemzetközi hírek kapcsán újabb beszélgetésre kérte Pusztai Erzsébetet és Falus Ferencet Orosz József.
Így vezette fel a beszélgetést:

„Egyes országokban, például a szomszédos Ausztriában elképzelhető, hogy hamarosan, akár már Húsvét után enyhítenek a vírus okozta korlátozásokon. Várható-e ilyen enyhítés Magyarországon? Vagy még túl korai lenne az öröm? Az ingyenes parkolás milyen egészségügyi kockázatokkal jár? Mire figyelmeztet az, hogy az angol miniszterelnököt, Boris Johnsont már intenzív osztályon ápolják?”

A beszélgetésben a szakemberek a nemzetközi összehasonlítások tükrében folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy a magyar hatóságoknak végre rá kellene jönniük, hogy csak a jelenleginél sokkal több tesztelés adatai alapján lehetnének képesek megalapozott döntéseket hozni. A járvány elleni harc döntő tényezője a közegészségügyi hálózat hatékonysága és szervezettsége. Németországban például ez a hálózat látványosan jól teljesít, Magyarországon sokkal kevésbé.

Gyurcsány-interjú

A Kontrának bő egy évtizeddel ezelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is rendszeres vendége volt, a legfontosabb döntések, az ismétlődő megpróbáltatások idején exkluzív interjúk készültek vele, ilyen alkalmakkor a műsor szokásos több témája helyett a teljes műsoridőt erre szánták. Európa és ezen belül Magyarország válságos időszakában őt kérdezte a kontinens jövőjéről Orosz József. Régi ismerősökként szólították meg egymást, úgy beszélgettek kontinensünk jövőjéről, mint két értelmiségi, bár az interneten a magyar ellenzék egyik vezető politikusaként konferálta be: „Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével beszéltük meg, a demokraták vagy az autokraták állnak-e nyerésre.”
„A napokban a The Washington Postban két elismert szerző, Loveday Morris és Michael Birnbaum írt arról,  hogy az Európai Uniót a koronavírus oly módon fertőzi meg, hogy a gazdasági-politikai szövetség kimúlásához, vagyis az Unió felbomlásához vezethet. Angela Merkel egyenesen úgy fogalmazott, Németország előtt a II. világháború vége óta nem állt ekkora kihívás, mint most.
Lesz-e Európai Unió a koronavírus után?”

Öt, vagy húsz év alatt, de mindenképpen megbuknak

Gyurcsány Ferenc a beszélgetésben egyetértett azzal, hogy rendkívül nehéz időket élünk, de történelmi léptékben derűlátó: „az ember immanens tulajdonsága, hogy szabadságra törekszik” — mondta az interjúban a DK elnöke, hangsúlyozva, hogy ezt a kitérőt két értelmiségi beszélgetésében teszi meg.

„Azok a rendszerek, amelyek a szabadság-törekvéssel szembemennek, minden korszakban bukásra vannak ítélve. Azt a Jóisten se tudja, hogy húsz évig tart a szabadság felé egy ilyen átmeneti időszak, vagy már öt év alatt megbuknak, de egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy a szabadságra született ember tartósan meg fogja magának engedni, hogy szabadságellenes rezsimek alatt éljen.”

Orosz József vendége: Szirtes Ági

Az egymás után sorjázó interjúk dinamikája a hajdani Kontra műsor szerkesztését idézi: néhány kőkemény, a dolgok elevenébe vágó közéleti beszélgetést időről-időre a hazai kulturális élet szépségeibe beavató színes összeállítás oldott fel, ilyenkor gyakran bejátszások, zenei részletek, az archívumokból előásott felvételek részletei illusztrálták a műsort. (Emlékezetes például, hogy Presser Gábor 60. születésnapja tiszteletére Orosz József egész sorozatot szentelt, rengeteg érdekességgel, kiváló megszólalókkal, és sok-sok zenével.)
Most pedig, Kanadából készített videósorozatának negyedik részében a magyar színjátszás kiválóságát kérte fel képes-hangos beszélgetésre.

„Mindent eljátszott, ami a karakteréhez illik, és ezeregy szerep vár még rá. A színésznő, aki ha kell, diktatúrát kiált és ha kell, csak úgy bámul maga elé”

— így mutatta be Szirtes Ágit Orosz József.

Elnöknők

Ez az interjú azonban csak látszólag jelent „lazítást” a járványügyi, vagy az EU sorsát feszegető műsorok után. Orosz József, mint mindig, hihetetlenül alaposan készült fel a témából, aki ezúttal maga Szirtes Ági művésznő, és az ő pályája. A beszélgetés egyik csúcspontja az „Elnöknők” című, legendás darab közös elemzése. Szirtes Ági nagyon mélyen elemzi az általa alakított Grete figuráját, rengeteg megértéssel és beleérzéssel viszonyul a nőhöz, aki ugyan a valóságban nagyon távol áll tőle, de a színpadon 295 előadáson át összeforrtak. A videóbeszélgetést a darabból származó bejátszásokkal emeli még magasabbra Orosz József, percekig élvezhetjük Szirtes Ági és partnerei, Csákányi Eszter és Pogány Judit játékát.

Frissítés:

Orosz József a portált és cikk szerzőjét finomításra kérte: szó sincs arról, hogy a videósorozattal „beszállna” a magyarországi vitákba. Azt, hogy bár megvan a véleménye, nem kíván a magyar politikáról beszélgetni, a Gyurcsány-interjúban külön hangsúlyozta. A szerző elnézést kér a pontatlanságért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük