Eltűnt, miután arról beszélt, hogyan mérgeztek meg embereket Putyin haverjának megbízására

Bloggereket vertek és mérgeztek meg, balesetet rendeztek, Szíriába mentek tesztelni egy mérget. Így mentek a dolgok Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha birodalmában egy volt embere szerint – aki nem tudta végigmondani a történetet.

Gyenyisz Korotkov újságíró otthonához néhány nappal ezelőtt egy temetési koszorút küldtek. A Novaja Gazeta szerkesztősége elé pedig, ahol dolgozik, egy kecskefejet ajándékkosárban.

Korotkovnak nem újdonság a fenyegetés – ő írt talán a legtöbbet a Wagner nevű magánhadseregről, aminél kevés rázósabb téma van Oroszországban. Október 22-én viszont kiderült, miről szólhattak a legújabb üzengetések.

Akkor jelent meg Korotkov cikke a Novaja Gazetában arról, hogy milyen módszerekkel dolgoznak Jevgenyij Prigozsin oligarcha birodalmában – Prigozsin Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi szövetségese.

A cikk legfontosabb forrása Prigozsin egy volt embere, aki most mesélni kezdett bloggerek megtámadásáról és megöléséről, szíriai és ukrajnai akciókról, azzal a feltétellel, hogy a lap segít abban, hogy biztonságba kerüljön.

Aztán nyomtalanul eltűnt, miközben a cikk készült.

Amikor elkezdte elmondani a történeteit, abban állapodtak meg, hogy ha menet közben történne vele valami, akkor október 20. után nyilvánosságra hozhatják, amit addig elmondott.

Október másodikát látták utoljára, aznap beszélt a cikk szerzőjével egy kávézóban. Este már azzal telefonált, hogy valaki követi, majd a hívás megszakadt. Két telefonját, és az egyik cipőjét a szomszédja találta meg otthona közelében. A rendőrség azóta hivatalosan keresi. Lehet, hogy megölték, az is, hogy elrabolták, ahogy az is, hogy saját eltűnését rendezte meg.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

A Szkripal-ügyet a legmagasabb szinten rendelték el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük