Lengyelország rég nem hozta magát olyan ostoba helyzetbe, mint azzal, hogy nem hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a második világháború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésre – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnapi Facebook-bejegyzésében.


A lengyelek ostoba helyzetbe hozták magukat

Zaharova Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettesnek a Radio Maryja adón elhangzott nyilatkozatára reagált, amely szerint a megemlékezésre „korszerű kritériumok” alapján csak a NATO, az EU és az uniós keleti partnerség tagállamait hívták meg, „ilyen ostoba helyzetbe rég nem hozta már magát Varsó” – írta az orosz diplomáciai tárca szóvivője.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke az évfordulóval kapcsolatban azt mondta, hogy a lengyel vezetés az esemény átpolitizálásával a Lengyelország felszabadításáért elesett szovjet katonák és tisztek emlékét csúfolta meg azzal, hogy nem hívta meg Putyint.

Oroszország szerepe vitathatatlan

„A szatellitországok természetesen tetszeni és szolgálni akarnak azoknak, akik a szárnyaik alá vették őket, és eközben nem veszik észre, hogy magatartásuk megcsúfolja a történelmet, az emberséget és az erkölcsöt. De az ilyen magatartásból az oltalmazó országok sem kérnek” – mondta Vologyin.

A házelnök rámutatott, hogy Oroszországnak a második világháborúban játszott döntő szerepét minden állam elismeri, beleértve a Hitler-ellenes koalíciót alkotó Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, hogy egyetlen a második világháborúról való megemlékezés sem lehet teljes Oroszország részvétele nélkül, amelynek szerepét nem lehet túlbecsülni.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. OROSZORSZÁG A HÁBORÚ ELEJÉN, NEM ELFOGLALTA FÉL LENGYELORSZÁGOT? CSAK KÉRDEM! MIÉRT KELLENE HÁLÁLKODNI, HOGY FELSZABADÍTOTTÁK???

    • Ha erre emlékszel akkor arra is kellene:A Szovjetúnió felajánlotta a ,hogy segít kiűzni a nácikat Lengyelországból az ország vezetése nem fogadta el.Inkább a nácikat választották.Ha tudták volna milyen árat fizetnek érte,másként gondolták volna!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét