Rendkívüli! Beindult a totális háború!- Orosz-ukrán háború percről percre 4. – cikkünk folyamatosan frissül

Csütörtökön is folytatja a hadüzenet-nélküli háborút Oroszország Ukrajna ellen. Igyekszünk továbbra is, ahogy eddig is tettük,  követni az eseményeket, és a legfontosabb történésekről beszámolni.

Tömegével veszik ki a pénzt a kárpátaljaiak a bankjaikból

Csütörtök: 17-30  Kárpátalja kormányzója megbeszélést folytatott a megye bankfiókjainak vezetőivel – írja a KISZo.News.

„A pénzintézetek a készpénzfelvétel korlátozásának bevezetéséről döntöttek. Egy személynek ̶ banktól függően ̶ 3-10 ezer hrivnya készpénz kifizetése engedélyezett. A félreértések elkerülése érdekében leszögezték, hogy készpénzből nincs hiány, a bankautomaták fel vannak töltve”

– tájékozatot a megyei közigazgatás sajtószolgálata.

A bankok a szokott módon működnek, a kártyás pénzkivétel is rendben halad.

„Mindenkit arra kérünk, hogy ne álljanak sorba, és ne vegyék ki az összes elérhető pénzt a számlákról. Óriási a túlterheltség, és nehéz az ATM-eket folyamatosan feltölteni. Nem szabad mesterséges pánikot kelteni. Fokozatosan kommunikálunk, készek vagyunk a probléma gyors megoldására” – olvasható a közleményben.

Forrás:
kiszo.net 

Macron bekeményít

háború

Csütörtök 16-50 A francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni “agresszió méretének megfelelő szankciókat” léptetnek életbe Oroszország ellen, és ez érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket.

“KÉRLELHETETLENEK LESZÜNK”

a G7 országcsoport megbeszélésén és az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján is – mondta a köztársasági elnök a nemzethez intézett rövid televíziós beszédében, miközben mögötte a francia és az európai uniós mellett az ukrán zászló is látható volt.
Emmanuel Macron arra figyelmeztette a franciákat, hogy “az éjszaka történtek olyan fordulópontot jelentenek Európa és Franciaország történelmében, amelynek tartós és mély következményei lesznek életünkre és kontinensünk geopolitikájára”.

“Vlagyimir Putyin (orosz elnök) évtizedek óta a legsúlyosabb sértést követte el Európa békéje és stabilitása ellen”

– jelentette ki a francia elnök a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülését követően.

Egyel nőt a tét!

Csütörtök: 16-15 Az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója a Reutersnek elmondta, Belarusz irányából orosz csapatok hatoltak be Csernobil területére. Az ukrán erők számítottak erre, néhány nappal ezelőtt Pripjaty szellemvárosában gyakorlatoztak.

Orbán Viktor elítélte az orosz agressziót

Csütörtök: 13-00 Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését– jelentette ki Orbán Viktor a nemzbiztonsági operatív törzs ülése után. Azt mondta, este vésztanácskozást tartanak Brüsszelben, melyen véleménye szerint az európai egység fenntartható lesz, és közös lépésekre szánhatják el magukat. Magyarországnak a háborús konfliktusból ki kell maradnia, ismételte el a kormányfő, azzal együtt, hogy szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába, de humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd.Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán határ térségében, arra kell számítani, hogy a menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, de képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással – közölte Orbán. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a baloldal javaslatai veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, illetve a rezsicsökkentést.

Már vannak halálos áldozatok is

Csütörtök. 8-55 Már halottakról és sebesültekről is szólnak az ukrajnai hírek. A segodnya.ua értesülése szerint rakétatámadás érte az ukrán fővároshoz közeli Brovari katonai létesítményeit 1 halott és 60 sebesült a mérleg. Igor Szapozsko polgármester elmondta a médiának, hogy az egészségügyiek fokozott készültségben állnak készen a sebesültek fogadására és ellátására. A városban zavartalanul működnek a közintézmények, de a pincék, óvóhelyek nyitva vannak, hogy bármikor befogadják a légitámadások elől menekülőket. Arról nincs hír, hogy katonák avagy polgári személyek voltak az első áldozatok.

London megfenyegette Putyint

Csütörtök: 8-20 Nagy-Britannia és szövetségesei határozott választ adnak az Ukrajna elleni orosz támadásra – közölte csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Twitteren megjelent első hivatalos reakciójában úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a vérontás és a rombolás útját választotta, amikor elrendelte az Ukrajna elleni indokolatlan támadást.
Boris Johnson csütörtökön kora reggel telefonon beszélt Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és a Downing Street tájékoztatása szerint közölte vele, hogy a Nyugat nem nézi tétlenül Putyin hadjáratát az ukrán nép ellen. A brit kormányfő hangot adott annak a reményének is, hogy Ukrajna képes lesz ellenállást kifejteni. 

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentkezése

Csütörtök: 07-10: A magyar külügyminiszter, bejelentette, hogy a Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellet, és részes lesz az egyeztetett nemzetközi akcióknak is, a beszéd szépséghibája, hogy végig szó sem esik benne, sem Oroszországról, sem pedig Putyin elunóról az agresszorról.

Partra szálltak a deszantosok

Csütörtök: 6-30 Több közösségi oldalon is azt lehet olvasni, hogy Odessza mellett orosz tengerészgyalogosok landoltak, miután az orosz haderő ballisztikus rakétákkal teljesen elpusztította az ukrán haditengerészet hajóit. Hivatalos források a partra szállást még nem erősítették meg. Hasonló a helyzet Mariupollal is: több forrás is azt állítja, hogy a tengerészgyalogosok partot értek, egyes oroszbarát oldalak szerint már el is esett a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai város. Ez szintén nem hivatalos információ. Szintén meg nem erősített források arról írnak, hogy Kijev repterén orosz ejtőernyősök landoltak, egyes oldalak szerint már el is foglalták a létesítményt. Ezeket a híreket érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen egyelőre sem orosz, sem ukrán oldalon nem erősítették meg a történéseket. Jellemző viszont, hogy a közösségi médiában előbb megjelennek az ilyen hírek, mint a hivatalos híroldalakon, viszont félrevezető információk is kerülhetnek közéjük. Az is világos, hogy az orosz haderő az ellenőrzése alá akarja vonni Odesszát és Kijevet is, egész Ukrajna támadás alatt áll, az orosz haderő nehéztüzérséggel és rakétákkal vette célba az ország nagyvárosainak vonzáskörzetében található stratégiai célpontokat:

Forrás: portfolio.hu

Totális háború

Csütörtök: 06-05: Putyin beindította a háborút, és azonnal megfenyegette az egész világot. Ukrajna hadiállapotot hirdetett. Az ENSZ már elítélte ami történt!

Eszkalálás, vagy demlitarizálás?

Csütörtök : 06-00 Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében. A csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és “nácimentesítésére”. Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és “népirtást” szenvedett el a “kijevi rezsimtől”. Egyes értesülések szerint, miközben Putyin beszélt, nagy robbanások hallatszottak Kijevben, Harkivban és Ukrajna más területein. Később Kijevből is robbanásokat jelentettek.

Joe Biden elítélte a támadást

Az Egyesült Államok és szövetségesei egységesen és határozottan fognak válaszolni az orosz katonai erők Ukrajna elleni “indokolatlan és kiprovokálatlan támadására” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, miután robbanások hallatszottak az ukrán fővárosban, Kijevben.

Forrás

Kijevi „hangulat”

Csütörtök: 05 30 Kijevben a kiéleződött orosz-ukrán konfliktus ellenére nincs nyoma pánikhangulatnak a magyar  közmédia helyszíni tudósítása szerint.  Az ukrán fővárosból az M1 aktuális csatorna híradójában szerda délelőtt bejelentkező tudósító úgy fogalmazott: az ukránok igyekeznek nyugodtak és higgadtak maradni. Jelezte: Kijevben élő magyarok is azt mondták neki, hogy a város megőrizte nyugalmát. A közmédia tudósítója közölte: szerdán tartja soros ülését az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács Kijevben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán találkozik Ukrajna ötven leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletemberével is. Fontosnak tartják ugyanis azt az üzenetet megfogalmazni a gazdasági élet szereplőinek, hogy az ukrán gazdaság kitart a nehéz időkben – emelte ki. A tudósító azt mondta, várhatóan csökkentik a benzin és a gázolaj általános forgalmi adóját, és így a jelenleginél alacsonyabb lehet az üzemanyagok ára Ukrajnában.

Csütörtök: 19.25 Még két órája sincs, hogy jött a hír, miszerint Fehéroroszország felől az orosz erők benyomultak a csernobili régióba, egész pontosan a csernobili nukleáris zónába, az ott lévő, szarkofággal lezárt, 1986-ban felrobbant atomreaktor és a területen lévő nukleáris hulladéktároló területére. Most úgy tűnik, már el is foglalták a területet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a benyomulás hírére azt mondta, az ukrán katonák épp az életüket áldozzák ott azért, hogy az 1986-os katasztrófa ne ismétlődhessen meg. Zelenszkij azt írta a Twitteren: a csernobili atomerőmű elleni támadás hadüzenet egész Európának!

Az ukrán katonák ellenállást tanúsítottak az atomhulladék-tárolónál, de úgy tűnik, legyűrte őket a túlerő:

Aljona Sevcova, az ukrán szárazföldi erők tanácsadója a Facebookon írta ki, hogy ugyan még nem erősítették meg az információt, így ennek pontosítása folyamatban van, de tudomásuk szerint az oroszok elfoglalták Csernobilt, az állomás személyzetét túszul ejtették. Ez nem csak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságát veszélyezteti.

Ez történt tegnap

háború

 

3 thoughts on “Rendkívüli! Beindult a totális háború!- Orosz-ukrán háború percről percre 4. – cikkünk folyamatosan frissül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük