Orosz-ukrán háború percről percre 5. – cikkünk folyamatosan frissül

 Az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtöki éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az orosz-ukrán háború miatt Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.

Aus radiren (!), ahogy Hitler is?

Péntek: 17-40 Párizs szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő célja letörölni Ukrajnát a térképről, s Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát veszélyezteti az orosz offenzíva.

“A HÁBORÚ TOTÁLIS. PUTYIN ELNÖK A HÁBORÚT VÁLASZTOTTA, A MASSZÍV OFFENZÍVÁT, ÚGY DÖNTÖTT, HOGY LETÖRLI UKRAJNÁT A TÉRKÉPRŐL” – MONDTA PÉNTEKEN JEAN-YVES LE DRIAN FRANCIA KÜLÜGYMINISZTER A FRANCE INTER FRANCIA KÖZRÁDIÓBAN. “A DONYEC-MEDENCE CSAK ÜRÜGY VOLT. PUTYIN VALÓJÁBAN UKRAJNA MEGTÖRÉSÉT AKARTA, ÉS LÁTHATÓAN A VÉGSŐKIG FOLYTATNI FOGJA AZ OFFENZÍVÁT”

– tette hozzá.
Csütörtök hajnali televíziós beszédében Vlagyimir Putyin azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és “nácimentesítésére”, s a “junta” megdöntésére, ami egyértelműen a 2019-ben megválasztott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbuktatásának szándékára utal.

Nyugati lapok közzétették az Ukrajna elleni orosz hadműveletek jelenlegi állásának térképét

Péntek: 15.20

Megrázó videók az orosz támadásrokról!

Péntek: 15.20

Kijevben fegyvereket osztanak!

Péntek: 14.00: Eddig 18 ezer gépfegyvert adtak ki. Kijev Obolonszkij kerületében dokumentumok ellenőrzése nélkül kezdtek el fegyvereket osztani. Az erről szóló videó is megjelent a közösségi hálókon. Az utcán dobozok állnak, ahonnan bárki fegyvert vehet.

Az ukrán vezetés készen áll a tárgyalásokra

Péntek: 08-40 Kijevben bejelentették, hogy készek tárgyalni Oroszországgal a háború gyors befejezéséről és Ukrajna semleges státuszáról. A hírt Mihajlo Podoljak az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója jelentette be. Szerinte mielőbb véget kell vetni a háborúnak. Ukrajna ezért csakúgy, mint eddig, kész tárgyalóasztalhoz ülni.

Hajnali robbanások Kijevben

Péntek: 05-40 Két robbanás zaját lehetett hallani Kijev belvárosában pénteken kora reggel – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség. Légiriadót egyelőre nem fújtak, hatósági állásfoglalás sem volt.

„Éppen most mértek csapást Kijevre manőverező robotrepülőgéppel, vagy ballisztikus rakétákkal. Két hatalmas robbanást hallottam.“

– írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegram-oldalán. Később azonban pontosította bejegyzését mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet, vagy drónt lőtt le. Hozzátette: az eltalált repülőeszköz a város egyik kerületében zuhant le.

Alekszej Honcsarenko képviselő pedig arról írt mikroblogján, hogy

“az ukrán légvédelem lelövi a megszállók által kilőtt rakétákat”.

Reagált a szankciókra a Nemzetközi Beruházási Bank

Péntek: 05-10 Az orosz alapítású, a hidegháború alatt a KGST-országok fejlesztési bankjaként funkcionáló Nemzetközi Beruházási Bank 2019-ben helyezte át a székhelyét Budapestre.;

Nemzetközi Beruházási Bank, amely szerint a

„közelmúlt geopolitikai eseményei semmilyen módon nem befolyásolják a Bank működését, stratégiájának végrehajtását, a befektetőkkel, partnerekkel és ügyfelekkel szembeni kötelezettségeinek teljesítését.”

Az IIB nemzetközi pénzügyi intézmény lévén nem tartozik a háború miatti szankciók és/vagy korlátozások hatálya alá.
– állítja a szervezet, amely szerint a szervezet a nemzetközi pénzügyi körök főáramában helyezkedik el, amelynek a bank hosszú évek óta szerves részét képezi, mindig a nemzetközi jog által előírt szankciókkal és korlátozásokkal összhangban jár el.

„Az IIB nem rendelkezik olyan anyavállalati struktúrával, amely befolyásolná működését, és tevékenységének minden vonatkozásában kizárólag a multilaterális fejlesztési intézményként vállalt küldetésének végrehajtása vezérli”

– tették hozzá válaszukban.

Azt is írták a Napi.hu-nak küldött válaszukban, hogy a bank sikeresen hajtja végre európaizálódási stratégiáját. Ennek keretében a részvényesek döntése alapján az intézmény székhelyét Európába helyezték át, és az IIB az európai és globális pénzügyi és gazdasági rendszer szerves részévé vált, amelybe a nemzetközi üzleti közösség megbízik és elismeri.

Ez fájni fog!

Péntek: 02-20 Az EU – és párhuzamosan az Egyesült Államok –  újabb szankciócsomagról  döntött Oroszország ellen. Csúcstalálkozójukon az Európai Unió tagállami vezetői nyilatkozatot fogadtak el, és ebben rögzítették, hogy újabb szankciókat helyeznek kilátásba Oroszországgal, és Fehéroroszországgal szemben is, elítélve Minszk szerepét az orosz támadásban.
A tagállamok közül Lengyelország, Szlovénia és Belgium szorgalmazta a lehető legerősebb szankciókat Oroszországgal szemben. Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a tanácskozásra érkezésekor elmondta:

„harapós” szankciókra van szükség Moszkva ellen, (…)rendkívül meg kell nehezíteni az orosz vezetés működését a nemzetközi környezetben”.

A EU-nak egységesnek kell lennie a szankciókat illetően

Janez Jansa szlovén kormányfő érkezéskor kifejtette: az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett az is fontos, hogy az Európai Unió kilátásba helyezze Ukrajna mielőbbi teljes jogú EU-tagságát 2030-ra. A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak, hogy az EU-nak meg kell állítania Moszkvát, és ennek érdekében egységesnek kell lennie a szankciókat illetően.
A politikusok leszögezték: egyetértenek a további korlátozó intézkedések bevezetésében, amelyek az orosz pénzügyi szektorra, az energetikai és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.
Egyes uniós vezetők úgy vélték, hogy ebben a második uniós szankciós csomagban szükség lenne leszögezni Oroszország kizárását a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből is, de több tagország – a többi között Németország – ellenezte ezt a lépést.
A szankciókat – és már azok ismertetett részleteit – hivatalosan a külügyminiszterek fogadják el pénteken.

Előzmény

Az uniós vezetők azt követően ültek össze, hogy Oroszország támadást indított csütörtökön Ukrajna ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

 

Kapcsolódó

háború

3 thoughts on “Orosz-ukrán háború percről percre 5. – cikkünk folyamatosan frissül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük