Orosz-ukrán háború percről percre 8. – cikkünk folyamatosan fissül

Ma sem fejeződik be a 21. század legriasztóbb háborúja, Oroszország és Ukrajna között, amelyben az agresszor vasárnap már a nukleáris fenyegetés kártyáját is kijátszotta.

Egyre sötétebb hírek érkeznek a civil Ukrajnából

Hétfő: 17-27  Ukrajnában nagy bajok vannak nemcsak az orosz támadás miatt, erről beszél élő egyenes adásban az Ukrajnából kitiltott Anatolij Sarij (emigrációban élő ukrán újságíró, a szerk.)  Sokan tőle kérnek segítséget, gyógyszereket, mert a patikákban nem lehet inzulint és a gyermekek számára létfontosságú gyógyszereket kapni. Sokan panaszolják, hogy a boltokban órákat kell sorban állni, de már a legfontosabb élelmiszerekből is hiány van. Kijevi hozzászólók arról írnak, hogy a városban a védelem céljából szétosztott fegyverekhez jutott banditák garázdálkodnak, ártatlan polgárokat gyilkolnak és fosztanak ki

Orosz-ukrán tárgyalások

Hétfő: 13-10 Képek láttak napvilágot az orosz és ukrán tisztviselők találkozójáról, amelyen a háborús konfliktusról tárgyalnak. A találkozót megelőzően az ukrán elnök azt mondta, hogy országa azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását kéri. Eközben Oroszország olyan megállapodást szeretne elérni, amely mindkét fél számára előnyös.

háború

Korlátozások az ukrán élelmiszer kereskedelemben

Hétfő: 13-00  A suspilne.media tájékoztatója szerint korlátozzák az élelmiszerek eladását az ukrajnai nagykereskedelmi hálózatban. Erről Szerhij Demcsenko az ATB üzletlánc osztályvezetője informálta a közvéleményt. Állítása szerint nincs ugyan hiány a boltokban, de annak elkerülése végett korlátozzák a megvásárolható élelmiszerek mennyiségét.

ENNEK MEGFELELŐEN EGY VÁSÁRLÓ LEGFELJEBB KÉT KENYERET VAGY ZSEMLÉT, KÉT CSOMAG SZÁRAZTÉSZTÁT, UGYANENNYI LISZTET, SÓT ÉS CUKROT TEHET A KOSARÁBA.

Hozzátette továbbá, hogy a harci cselekmények térségében bezárnak az élelmiszerboltok és csak a fegyvernyugvás idején nyithatnak ki.

Kárpátalján nem vezetnek be kijárási tilalmat

Hétfő: 11-30 Kárpátalján egyelőre nem vezetnek be kijárási tilalmat, a kialakult helyzet ezt még nem kívánja meg – jelentette ki a megyei tanács hétfői rendkívüli ülésszakán Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója. Az ülésszakon a képviselők döntéseket hoztak a háborús helyzet miatt megváltozott körülményekre való reagálás céljából. Növelték a területvédelmi feladatok ellátásra szükséges anyagi kereteket. A megyei önkormányzat 60 millió hrivnyát csoportosított át különböző, a válsággal összefüggő aktuális kiadásokra. Volodimir Csubirko, a testület elnöke részvétét fejezte ki a háború első kárpátaljai áldozatai családtagjainak. Köszönetet mondott a külföldi partnerektől, köztük a Magyarországról kapott gyors humanitárius segítségért. Az ülésen foglalkoztak a menekültkérdéssel is.

Kezd hatni a szankciósméreg

A rubel 30%-ot zuhant az amerikai dollárral szemben, miután a nyugati országok újabb szankciókat jelentettek be Oroszország ellen Ukrajna megszállása miatt. Az orosz fizetőeszköz új rekordmélysége azután történt, hogy az ország egyes bankjait letiltották a Swift nemzetközi fizetési rendszer használatáról. Vasárnap az orosz jegybank nyugalmat kért, attól tartva, hogy megfutamodhatnak az ország bankjai. A növekvő feszültségek hozzájárultak ahhoz is, hogy a Brent kőolaj hordónkénti 100 dollár (75 GBP) fölé emelkedjen.

(bbc.)

A bajnok segélykiáltása

Hétfő: 06-30 Az ismert bokszbajnok angol nyelven szólt a világhoz, hogy azonnal nyújtsanak segítséget Ukrajnának, mert holnap már késő lesz, írja a korrespondent.net. Vlagyimir Klicsko , Kijev polgármesterének fivére video üzenetben fordult a világ országaihoz azzal, hogy segítsenek megállítani az Ukrajna elleni orosz inváziót. Békés emberek halnak most meg Kijevben , Európa szívében, ami az egész emberiségre jelent veszélyt. Nincs idő kivárni, cselekedni kell! Bármivel, amivel csak lehet, segítsék Ukrajnát. Hangoztatja a bokszbajnok.

3 thoughts on “Orosz-ukrán háború percről percre 8. – cikkünk folyamatosan fissül

  • És mind e közben fideszes ismerőseim Amerikát hibáztatják. Ja, és hogy miért nem hódol be Zelenszkij. Meg, hogy Putyinnak nem volt más választása. Megáll az eszem! Nem volt más választása, mint lerohanni egy másik országot? Ja, és attól félnek, hogy Ukrajna megtámad bennünket! Te jó ég, hogy vakíthatta el őket, akik értelmes emberek, ennyire az Orbáni Propaganda? És vajon hány fideszhívő gondolkozik még így? Nemcsak a hazánkkal kapcsolatban, de a világban is egy alternatív valóságban élnek! Elkeserítő!

  • Pingback:

  • Nem lehetne megoldani a konfliktust, mint régebben? Klicskó és putyin be a ringbe, oszt’ adj neki! Aki a padlón marad az nem nyert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük