Frissítve! Orosz üzletemberek, képviselők, a hírszerzési főnök családja vásárolt magyar letelepedési kötvényt

Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedési kötvény-programnak – derítette ki a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta orosz lap közös nyomozása.

Levél – rejtélyes feladóval

Az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül kaptak magyar papírokat. Hangsúlyozta azonban, hogy ez még az előtt történt, hogy képviselő lett volna, és utána állítása szerint lemondott a magyar papírokról.

Januárban a Direkt36 és a 444 szerkesztőségéhez is érkezett egy-egy feladó nélküli boríték, amelyben számos ország – köztük Oroszország – állampolgárainak neve szerepelt, mint olyanoké, akik részt vettek a magyar kötvényprogramban.

A névtelen forrás által megosztott orosz nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. Róla a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő forrás is azt állította, hogy részt vett a programban, és a Bevándorlási Hivatal is elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Nariskinék nem válaszoltak a kérdésekre.

Enyhén szólva is furcsa hátterek

A nevek között szerepelt Dimitrij Boriszovics Pavlov üzletember neve is. Ő a Kremllel szoros kapcsolatot ápol, sokat jótékonykodik, és az orosz ortodox egyház környékén aktív, több orosz újság pedig a moszkvai maffia egyik csoportjával is összefüggésbe hozta. Pavlov nem reagált a megkeresésekre, ugyanakkor a lapok forrása szerint ő is részt vett a programban, és a BMH-nál ugyancsak arról beszéltek, hogy a férfi ügyfelük volt.

Az orosz parlament egy korábbi képviselője, Iliaz Muszlimov megerősítette, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt, de azt nem árulta el, hogy kötvényvásárlásért cserébe kapta-e a azokat. Muszlimov kiemelte, hogy a magyar tartózkodásra jogosító engedélyét akkor kapta meg, amikor már nem volt orosz parlamenti képviselő.

Jevgenyij Evsztratov, az új magyar atomerőművet építő orosz atomvállalat, a Roszatom egyik korábbi vezetője szintén feltűnt a listán. Evsztratovot 2011-ben letartóztatták egy 110 millió rubeles (akkori árfolyamon közel 900 millió forint) sikkasztás gyanújával. Egy hozzá közel álló forrás szerint pedig a magyar hatóságok végül elutasították a férfi jelentkezését.

Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom egyik leányvállalata, a Gazprom Nyeft igazgatója, Alekszej Jankevics neve viszont szintén szerepelt a névtelen forrás által küldött adatok között, és a Novaja Gazetának egy, az ügyet ismerő forrás megerősítette, hogy Jankevics valóban szerzett magyarországi tartózkodásra jogosító papírokat, de a forrás azt nem részletezte, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt-e.

Utazni szeretne

Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetője megerősítette egy e-mailben, hogy magyar letelepedési engedélyhez jutott a kötvényprogram révén. Kalmikov hozzátette, hogy utazási célból tett szert a dokumentumokra.

Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa azt mondta, nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket.

Rogán ötlete volt

A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslata alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. Más európai országokban is működnek hasonló programok, és külföldi újságok arról számoltak be, hogy például Ciprus és Málta programján keresztül Putyinhoz közel álló orosz üzletemberek is európai tartózkodásra jogosító papírokhoz jutottak.

A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, de több száz orosz is volt köztük. A magyar hatóságok adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a kötvényvásárlók nevének kiadását, és most is ezzel az érvvel utasították el, hogy válaszoljanak a Direkt36 orosz érintettekkel kapcsolatos kérdéseire.

Párbeszéd: tiltsanak ki mindenkit, aki letelepedési kötvénnyel érkezett!

A Párbeszéd azt javasolja, hogy tiltsanak ki mindenkit Magyarországról, aki letelepedési kötvénnyel érkezett.

Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a 444.hu cikkére hivatkozott, amelyben azt írják: a Direkt36 oknyomozó portállal és a Novaja Gazeta nevű orosz lappal közös nyomozásuk kiderítette, hogy befolyásos oroszok – többek közt politikusok és állami cégvezetők – is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodniuk, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt.

Az ellenzéki politikus azt kérte, hogy az ügyben hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot.

Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy EP-képviselőjük, Jávor Benedek meg fogja szavazni a Sargentini-jelentés elfogadását. A dokumentum nem az országot kritizálja, hanem a kormányt – indokolt Barabás Richárd.

Még korai arról beszélni, hogy a Párbeszéd milyen módon fut neki az EP-választásnak – válaszolta arra a kérdésre, hogy a szocialistákkal közösen akarnak-e elindulni.

Az LMP az illetékes bizottságokban tárgyalna a letelepedési kötvényekről

Az LMP képviselői haladéktalanul megtárgyalnák a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos híreket az Országgyűlés Nemzetbiztonsági, valamint a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságaiban, ezért azok összehívását kezdeményezik.

A párt hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: képviselőik, Szél Bernadett és Demeter Márta az érintett bizottságokban hallgatnák meg a nemzetbiztonsági szolgálatok, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a kormány képviselőit az újabb )kötvény-botrányról”.

Közleményükben kitérnek azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedési kötvény-programnak.

Liberálisok: a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálja a letelepedési kötvények orosz kockázatait!

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kéri, miután sajtóhírek szerint letelepedési kötvények révén Putyin-közeli üzletemberek, orosz politikusok, hírszerzők és bűnözők juthattak Magyarországra és Európába.

Bősz Anett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, miközben az Orbán-kormány a menedékkérőket hatalmas kerítésekkel próbálja távol tartani, addig a letelepedési kötvényeken keresztül gyakorlatilag „áruba bocsátja a schengeni kaput”.

Kiemelte, a letelepedési kötvények segítségével 20 ezren jutottak a kontinensre, például az orosz titkosszolgálat emberei és kétes hátterű üzletemberek, miközben ezen a rendszeren a „miniszterelnök és közvetlen környezete busásan meggazdagodott”.

„Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az európai együttműködést szétverni próbáló Vlagyimir Putyin trójai falova Orbán Viktor és kormánya” – fogalmazott Bősz Anett.

DK: a kormány orosz kémeket engedett be az ország területére

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, mert a párt szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a „magyar kormány terroristákat, bűnözőket és kémeket engedett be az országba és az Európai Unió területére”.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a sajtó kiderítette, hogy a Fidesz letelepedési kötvényéhez juttatta az orosz hírszerzés főnökét és családját, valamint az orosz alvilág egyik kulcsfiguráját is. Korábban az is kiderült, hogy nemzetközi terrorista csoportok tagjai is letelepedési kötvényhez juthattak Magyarországon – tette hozzá.

A kötvénnyel beengedett terroristák, bűnözők és kémek Magyarországra és az egész Európai Unióra is veszélyt jelentenek, hiszen szabadon utazhatnak az unió területén – közölte.

(Forrás: HVG, MTI)

Ön tudja már, mennyit bukott a letelepedési kötvényeken?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük