Orosz vádlottak, akik megsértették az amerikai törvényeket, beavatkoztak a választásokba

Vádat emelt 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozás miatt az ügyben összehívott nagyesküdtszék – közölte pénteken Robert Mueller különleges ügyész hivatala Washingtonban.

A vádlottak az elnökválasztást akarták megzavarni

A bizottság megállapítása szerint a vádlottak megsértették az amerikai törvényeket, beavatkoztak a választásokba és az amerikai politika folyamataiba. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel. A nagyesküdtszék dokumentumai szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamatot megzavarni próbáló tevékenységüket.

A vádemelés tényét az igazságügyi minisztérium helyettes vezetője sajtótájékoztatón jelentette be.

Lopott iratokkal amerikaiaknak adták ki magukat

Rod Rosenstein miniszterhelyettes elmondta: a vádlottak közül néhányan – létező amerikai állampolgároktól ellopott hamis személyazonossági adatokkal, társadalombiztosítási kártyákkal és bankszámlákkal – amerikai állampolgároknak adták ki magukat, s így hoztak létre internetes platformokon oldalakat és e-mail-fiókokat, amelyeken főleg a bevándorlásról, a Fekete Életek Számítanak nevű afroamerikai mozgalomról és vallási kérdésekről tettek közzé bejegyzéseket, álhíreket. Amerikai számítógépes hálózatokat használtak, hogy elrejtsék valódi identitásukat, s amerikai politikai aktivistáknak mondva magukat tettek közzé hamis híreket és bejegyzéseket. Ekként vették fel a kapcsolatot Donald Trump kampányával kapcsolatban álló gyanútlan emberekkel is.

Rosenstein kifejtette azt is: internetes bejegyzéseikben a vádlottak az akkor még elnökjelölt Trumpot dicsérték és demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont becsmérelték. „Stratégiai céljuk az volt, hogy viszálykodást szítsanak az amerikai politikai életben, beleértve a választási kampány időszakát is”. A vádlottak ugyanakkor közzétettek Donald Trumpot és más republikánus politikusokat – köztük Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi republikánus szenátorokat – lekicsinylő bejegyzéseket is.

Washington a vádemelés előtt nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával

A vádlottak – amerikai politikai aktivistaként – politikai nagygyűlések szervezésében is részt vettek, reklámokat és reklámidőt is vásároltak. Ketten közülük elutaztak több szövetségi államba, így például Nevadába, Kaliforniába, Új-Mexikóba, Coloradóba, Illinois-ba, Michiganbe, Louisianába, Texasba és New York államba is, hogy információkat gyűjtsenek. Egy meg nem nevezett, amerikai székhelyű csoporttól azt a tanácsot kapták, hogy tevékenységükkel elsősorban az ingadozó választói kedvről ismert államokat – Coloradót, Virginiát és Floridát – vegyék célba. A választások után pedig Trumpot éltető nagygyűléseket szerveztek országszerte.

Rod Rosenstein leszögezte: a vádlottak egyik fő célja az amerikai demokráciába vetett hit csorbítása volt, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a választási eredményt az oroszok nem tudták befolyásolni.

A miniszterhelyettes közölte: a vádemelés előtt nem vették fel a kapcsolatot Moszkvával, hogy tájékoztassák a várható vádemelésről.

Moszkva: abszurd az orosz beavatkozással kapcsolatos vádemelés

Abszurdnak nevezte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az amerikai nagyesküdtszék pénteken bejelentett vádemelését, amely szerint 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.

„Tizenhárman voltak az amerikai igazságügyi minisztérium szerint, tizenhárman a szakszolgálatok milliárdos költségvetésével szemben? A felderítéssel és az elhárítással szemben, a legújabb technikákkal szemben? Abszurdum? Igen. De ez az amerikai politikai valóság” – írta a Facebook-on Zaharova.

Lavrov: nincs bizonyíték az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra

Ezt jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az Euronews hírcsatornának nyilatkozva.

„Nem tudtunk jósolni, és persze nem tudtunk volna beavatkozni, és nem is avatkoztunk be. Folyamatosan a kampányfolyamatba való állami beavatkozásról beszélnek, de mindeddig egyetlen bizonyítékot sem láttam. A minap az amerikai külügyminiszter kiberbiztonságért felelős belbiztonsági tanácsadója világosan kijelentette: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a legutóbbi elnökválasztási kampányba” – mondta Lavrov a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint.

„Olyan nem létezik az Egyesült Államokban, hogy másfél év alatt, amióta ez a vizsgálat folyik, egyetlen tény sem szivárgott volna ki… Ha lett volna valamilyen ‘lángocska’, annak a füstje azonnal látszott volna” – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük