Oroszország: az EU-s fegyverszállítmányok a végét jelzik az 1945 utáni európai integrációnak

Az EU nem érti, hogy veszélyes következményei lesznek annak, hogy „a kijevi rezsim mellé álltak,” az Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül – erről adott ki hétfő este fenyegető hangú közleményt az orosz külügyminisztérium.

Estére bedurvultak

Hétfő napközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még csak

„rendkívül veszélyes és destabilizáló”

lépésről beszélt Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban, esti közleményében az orosz külügyminisztérium már kemény válaszról beszél.

„Az Európai Unió lépései nem maradnak kemény válasz nélkül. Oroszország továbbra is az alapvető nemzeti érdekei szerint fog cselekedni, tekintet nélkül a szankciókra és a fenyegetésekre. Itt az ideje, hogy a Nyugat megértse, hogy a világgazdaság feletti kizárólagos dominanciája már rég a múlté”

– közölte a Telex az Interfax orosz hírügynökség által lehozott közlemény alapján, mely azzal folytatódik, hogy

azok az uniós polgárok és struktúrák, amelyek szerepet játszottak a halálos fegyverek és üzemanyag eljuttatásában az ukrán hadseregnek, felelősek lesznek ennek minden háborús következményéért.

Szerintük az EU-s fegyverszállítmányok a végét jelzik annak az 1945 utáni európai integrációnak, ami az eredeti szándék szerint a népek békés közeledését szolgálta, és, mint írják, az a mítosz is lelepleződött, hogy az EU a nemzetközi jog talaján állna, valójában az orosz nép ellen irányulnak.

Megjegyzés…

Szijjártó Péter hétfőn napközben:

Magyarország nem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajnába, valamint nem engedi, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak keresztül az országon

jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután Koszovóban. Szijjártó Péter bejelentése szerint a kormány nem akarja, hogy Magyarországot bevonják az orosz–ukrán háborúba. Bár a kormány korábban beleegyezett, hogy

„Európa fegyvereket szállítson Ukrajnának, a mostani döntés oka az, hogy a szállítással katonai célponttá válhat Magyarország és a kárpátaljai magyarok is. Biztosítanunk kell Magyarország biztonságát, hogy ne keveredjünk bele ebbe a háborúba”

-jelentette ki Szijjártó Péter.

Menczer Tamás szerint Szijjártó „nem ér rá”….

Menczer Tamás külügyi államtitkár hétfőn este az ATV vendége volt, ahol többek között elmondta, hogy

ha Szijjártó Péternek a magyar és a kárpátaljai magyar érdek képviselete mellett lesz ideje a Barátság érdemrend visszaadásáról gondolkodni, akkor minden bizonnyal át fogja gondolni.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország támogatni fogja-e Ukrajna uniós tagságát, Menczer Tamás azt válaszolta, hogy

ez ügyben a magyar miniszterelnök el fogja mondani a magyar álláspontot az Európai Tanács ülésén.

Emlékeznek? Orbán nem is olyan régen….

2019-ben viszont még átengedte az orosz fegyvereket Magyarország területén az Orbán-kormány – emlékeztet a 444.hu. A cikkben felidézik, a kormány három éve sokkal rugalmasabb volt, amikor orosz fegyvereket reptettek át a légtere felett. Igaz, azok a fegyverek nem háborús zónába, hanem Szerbiába mentek, ahol egy katonai bázis épült éppen Nis közelében, orosz részvétellel. Akkoriban a magyar kormány nem akadályozta meg, hogy az orosz fegyvereket Magyarország légterén keresztül reptessék. Ráadásul az akkori helyzetet bonyolította, hogy 2014-ben az EU eltiltotta a tagállamokat attól, hogy részt vegyenek orosz fegyverkereskedelmi ügyletekben.

 

Oroszország: az EU-s fegyverszállítmányok a végét jelzik az 1945 utáni európai integrációnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük