Sorting by

×

Bloomberg: Oroszország elzárta a gázcsapot Lengyelország irányába – Összeült a válságstáb

Az egyik legnagyobb lengyel online hírportál, az Onet értesülései szerint az oroszok elzárták a gázcsapot Lengyelország irányába – írta a Magyar Hang. A lap értesülései szerint a lengyel klímavédelmi minisztériumban válságstáb ülésezett. 

„Az orosz fél egyelőre nem közölte, hogy ez annak az ultimátumnak a beteljesedése-e, amellyel Vlagyimir Putyin a közelmúltban fenyegetett. Az ügyben ma további hivatalos közleményeket adunk még ki”

– tudatta a lengyel híroldal. Megjegyzik,

múlt pénteken lejárt az orosz pénznemben történő gázfizetések rendezésének határideje.

Az egyelőre nem hivatalos értesülések

először a gázszállítás jelentős csökkentéséről, majd teljes leállásáról szólnak. Az információ az Onet szerint lengyel kormányzati forrásokból, illetve a lengyel állami olaj-és gázipari vállalattól (PGNiG) származik. A lengyel klímaügyekkel foglalkozó minisztériumban a hírek nyomán állítólag válságstáb ült össze. Közben a Reuters és a Bloomberg is hírt adott az Onet értesüléséről. Mint írják,

a zloty árfolyama egyből 1,5 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Iwona Dominiak, a Gaz System szolgáltató szóvivője azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy

Lengyelország felkészült a gázszállítás esetleges leállására, és a lakosság semmilyen hiányt nem fognak tapasztalni.

Ugyanakkor nem volt hajlandó kommentálni a lengyel portál hírét. A lengyel kormány illetve a PGNiG egyelőre nem válaszolt a Bloomberg kérdéseire.

A nem hivatalos információk szerint múlt pénteken járt le az orosz valutában történő fizetés határideje.

A PGNiG és a Gaz-System gázszállító vállalat pénteken közölte, hogy a lengyel fogyasztóknak szánt gázszállítások eddig a megrendelésnek megfelelően történtek. Egyelőre nem világos, hogy a lengyelek eddig mennyi gázt vettek direktben az oroszokból a Jamál-szerződés keretében, amelyet most állítólag felfüggesztettek az oroszok a rubelben való elszámolási vita miatt.

Kapcsolódó

átver

Egy hozzászólás itt: “Bloomberg: Oroszország elzárta a gázcsapot Lengyelország irányába – Összeült a válságstáb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.