Hétfőn rendesen megkeserítette az ország életét az előre jelzett hóesés. Nem tudni miért, de minden évben váratlan eseményként éljük meg, ha télen havazik. Szinte leállt az élet, elakadt autók, buszok, vonatok jelezték: idén sincs ez másként.

Mi várható kedden?

Éjszaka országszerte véget ér a csapadékhullás. Észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Gyorsan hűl a levegő, országszerte fagyra kell készülni. Különösen a hóval borított és szélcsendesebb északi, északkeleti térségben lehet erős fagy.

- Hirdetés -

Kedden változó, el-elvékonyodó rétegfelhőzet mellett lehet bízni több-kevesebb szűrt, derengő napsütésben is

Északkeleten várható tartósabban zárt, szürke rétegfelhőzet, míg a Dunántúl túlnyomó részén és a középső országrész déli tájain élénkebb északnyugati légmozgás és több napsütés a valószínűbb. Hideg lesz, reggel fagyos, a havas északi tájakon erősen fagyos időre kell készülni, és délután is csak kevéssel melegszik fagypont fölé a levegő. A déli és nyugati térségben ígérkezik enyhébbnek a délután, míg északon fagypont köré enyhül csak.

Országos hókörkép - Ezt hozza a holnap 1
illusztráció: eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

Szerdán, csütörtökön előreláthatólag gyenge délies légmozgás, frontmentes, anticiklonáris helyzet alakul ki hazánk térségében. Tartósan megmaradó reggeli ködfoltok, illetve rétegfelhőzet kialakulásával kell számolni, így egyre kisebb eséllyel, rövidebb időszakokra előforduló napsütés valószínű. Reggelenként erősebb fagy várható, különösen a még mindig hóval borított északkeleti tájakon. Délutánonként is északkeleten várható a leghidegebb. Arrafelé az egész napos fagy sem lesz ritka.

Péntektől, majd a hétvégén már érezhető enyhülés ígérkezik. A déli országrészben ismét az évszakos átlag fölé várható a hőmérséklet, míg északon várhatóan csak fokozatosan emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Elolvad az addig fokozatosan kopó, de még meglévő hóréteg.

Közlekedésmeteorológia

Az első havazások idején minden évben ugrásszerűen megnő a közúti balesetek száma. A féktávolság tíz méterekkel nő. Megfigyelések szerint 40 km/ó sebességnél, száraz úton 22, havas úton 80 méter az átlagos fékút.

Forrás

megoszt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét