Útravaló: országos ködriasztás

Ma a mikor szinte az egész ország útra kel ki a közelebbi, ki a távolabbi temetőkben nyugvó szeretteihez, nagyon óvatosan kell vezetni, hiszen nem véletlenül adott ki országos ködriasztást a Meteorológiai Intézet.

Riasztás:

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.10.30. vasárnap éjfélig Elsősorban a magasabban fekvő, felhőben lévő dombvidéki, hegyvidéki területeken egészen az időszak végéig tartósan korlátozott látási viszonyok várhatók. Vasárnap napközben a köd újfent egyre többfelé ritkul, illetve rétegfelhőzetté alakul át. (OMSZ)

Ez vár ránk ma

Napközben ritkul, vagy megszűnik a köd, de nagyrészt borult, ködfelhős marad az ég. Szeszélyes eloszlásban, kis körzetekben, elsősorban a hegycsúcsokon, és a hegyvidék környezetében, leginkább a tegnapi és a tegnapelőtti mintához hasonlóan napsütéses területek is kialakulhatnak, ahol kis távolságon belül is válthatják egymást a szürkeség és a napsütés. A hőmérséklet a ködfelhőzet alakulásának megfelelően változik. A ködben, ködfelhőzet alatt 15-16, a napos tájakon az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, 20 fok körüli maximum várható. A légmozgás gyenge marad. Éjszaka ismét terjeszkedő és a talaj közelében is sűrűsödő ködfoltokra kell számítani. A nyirkos, párás időben 10 fok köré hűl a levegő, a derültebb tájakon lehet ennél hidegebb. Sűrűbb ködfoltokra, illetve ködszitálástól vizes, csúszós útszakaszokra is készülni kell ismét!

Mindenszentek és halottak napja

Az október vége, november eleje hagyományosan a halottjainkra, szeretett barátainkra emlékezés időszaka, talán nem véletlenül esik ez egybe a az ősz végével a meteorológiai látvány-elmúlással. ilyenkor személyes életünkben is véget ér valami, ha más nem is, az optimizmust sugalló napfényes nyár és vár ránk a tél a maga szürkeségével.

Közlekedjenek óvatosan nehogy családtagjaiknak, barátaiknak még több fájdalmat okozzanak, mint a jelenleg sokak hangulatát befolyásoló gondolatok saját elmúlásukról is.

Kapcsolódó