Országos riasztás! 60-100 km/órás giga-szélvihar tarolja le az országot

Kedden markáns, gyors mozgású hidegfront lép be az országba nyugat felől. Reggel, délelőtt a Dunántúlon, délután keleten is viharossá (60-80 km/óra) fokozódik az északnyugatira forduló szél, de helyenként előfordulhatnak 90-100 km/órás széllökések is.

Borongós időben, délelőtt kiadós esőre számíthatunk

A Dunántúlon a front mentén néhol zivatar alakulhat ki, tehát az ég is megdörrenhet, és jégdarazápor előfordulhat, amit akár 100 km/h körüli kifutószél kísérhet – írta az eumet.hu.

Délután a front már el is hagyja a keleti országrészt is, mögötte gyengül a csapadék, záporokra, északon, a hegyekben, illetve késő délután alacsonyabb területeken is gyengülő havas esőre, hózáporokra kell készülni. Estére sok helyen megszűnik a csapadék.

Éjszaka is viharos (60-80 km/óra) lökésekkel kísért északnyugati szél fúj. Országszerte csökken, szakadozik a felhőzet. Keleten néhol előfordulhat kisebb havazás, hózáporok.

illusztráció: eumet.hu

Szerdán a hidegfront mögött erősen szeles, hidegebb idő alakul ki

A Dunántúlon, ezen belül a Balaton környékén, illetve a Tiszántúl középső és déli tájain várhatóak a legerősebb széllökések, melyek elérhetik a 80-100 km/órát is! Időben és térben eltérően napos és erősebben felhős időszakok váltakoznak, de csak elvétve alakulhat ki egy-egy jelentéktelen zápor, hózápor. Éjszakára kiderül az ég, a szél kissé veszít erejéből, de továbbra is erős lökések kísérik.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

  • kedd reggel +4 – +7, északkeleten +3,
  • kedd délelőtt délnyugaton +12, északkeleten +7,
  • kedd délután +5 – +7 fok körül alakul.

Folytatás…..

Csütörtökre az évszakos átlag köré csökken a hőmérséklet, visszatérnek a reggeli fagyok. Kissé mérséklődik, de a középső országrészben még erős marad az északnyugati szél. Változóan felhős-napos, északon erősebben felhős idő ígérkezik, de említést érdemlő csapadék nem hullik.

Pénteken tovább gyengül a szél, de eleinte a Dunántúlon és a középső országrészben még élénk légmozgás valószínű. Napsütéses, a csütörtökinél kissé enyhébb időre van kilátás. Csupán a Tiszántúlon lehetnek erősebben felhős időszakok, ott egy-egy jelentéktelen záporeső, vagy hózápor sem kizárt.

Hétvégére déli áramlással napos idő a legvalószínűbb, de ebben az időszakban már nagy az előrejelzés bizonytalansága.

Közlekedésmeteorológia

Kedden viharos északnyugati szél és délelőtt sokfelé esők, helyenként hevesebb záporok, jégeső, sőt dörgés-villámlás nehezíti a közlekedést. Délután a csapadék fokozatosan megszűnik.

Szerdán viharos, helyenként, főként a Balaton térségében 100 km/h-t közelítő, vagy elérő széllökések nehezítik északi irányból jelentősen a közlekedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük