Országos sztrájkkészültség

Mostantól sztrájkkészültség van az országban nyilatkozta a Zoom.hu-nak Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az után, hogy Áder János aláírta a rabszolgatörvényt.,

A sztrájk pontos idejéről még egyeztetnek, de “amit ígértünk az betartjuk” tette hozzá

Az államfő a Köztársasági Elnök Hivatalának honlapjára felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a munka törvénykönyvének módosítását – amit az országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgálta meg.

  • Elsőként megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.
  • Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval, és megállapította, hogy számos országban – például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország – a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.
  • Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák. A köztársasági elnök megállapította, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak. Írja a Zoom.

Az első lépcsőt jelenti alighanem az országos sztrájk felé vezető úton a pénteki tüntetés a Kossuth téren, amire még az eddigieknél is több embert várnak a szervezők.

Kapcsolódó

Antikarácsony

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük