Őrületes számok, az éttermek 30-40 százaléka mehet csődbe - Gerendai Károly vészharangja - Városi Kurír

Sorting by

×

Őrületes számok, az éttermek 30-40 százaléka mehet csődbe – Gerendai Károly vészharangja

Eddig senki nem válaszolt a szépségipari dolgozók petíciójára, melyet a 23 ezer tagú “Szabad Szolgáltatók” Facebook-csoportja kezdeményezett – mondta az ATV Csatt című műsorában Drabant Fruzsina. A szépségipari vállalkozókat összefogó tömörülés egyik alapítója hozzátette: kéréseiket eljuttatták az Operatív törzshöz, illetve az összes döntéshozóhoz, de még senki nem foglalkozott az ügyükkel, érdemi segítséget nem kaptak. Gerendai Károly étterem-tulajdonos a műsorban azt mondta: becslések szerint az éttermek 30-40 százaléka a nem fog kinyitni a járvány után.

Hirdetés

Gerendai megmondta a tutit

A koronavírus okozta károk, az állami segítségnyújtás és az újranyitás lehetősége volt a téma az ATV Csatt hétfő esti műsorában. Gerendai Károly emlékeztetett: a szórakoztatóiparban most már a második nyári szezon jön, mikor a szabadtéri helyek nem, vagy csak nagyon erős korlátozásokkal működhetnek. Az éttermek akár 40 százaléka maradhat zárva,  de pontos számokat nem tudni, mert az, hogy valaki most nem működtet kiszállítást, nem jelenti azt, hogy nem fog kinyitni később.
A Fine dining éttermek közül is aki csak tud, mindenféle megoldásokat kitalál a túlélésre: házhoz szállítanak, vagy Gerendaiék éppen házhoz mennek főzni – unortodox megoldásokkal próbálják a korábbi élményt biztosítani a vendégeiknek. A belföldi turizmus kivételével a turisztika szinte minden ága, de számos más szolgáltatás is a lezárások miatt lehúzták a rolót, kérdés, lesz-e ebből nekik visszaút – mondta Gerendai.

Gerendai

Családok drámája zajlik a szemünk előtt

A szépségipari dolgozók március 22-én szerettek volna nyitni, ám a korlátozások meghosszabbításával ebből semmi nem lett. Családok drámájáról van szó, nem hogy még további két hetet nem bírnak, napokat sem. Rengetegen hagyják abba, 10-20 éves szalonok zárnak be végleg, elfogytak a tartalékok – tette hozzá Drabant Fruzsina. A “Szabad Szolgáltatók” Facebook-csoport alapítója emlékeztetett: mivel a szépségipar 90%-a katás vállalkozó, ezért a bértámogatás nem vonatkozik rájuk. A bérletidíj-elengedés pedig azért nem éri el őket, mert az üzleteik túlnyomó többségét magánszemélyektől bérlik, az állam viszont az állami és önkormányzati üzletek bérleti díjának elengedését garantálja.

Hajuknál fogva önmagukat?

Gerendai szerint nem arról van szó, hogy a kormány semmit nem tett, hanem arról, hogy ahhoz nem tettek eleget, hogy életben lehessen tartani a bajba jutott szektorok vállalkozásait. Bértámogatásokat, adókedvezményeket kapnak a cégek, de ha a végén tönkremennek, ez mind „megy a kukába” – tette hozzá.
A kamarák azt javasolták a kormányzatnak, hogy a bajban lévő szektorokra külön állítsanak össze segítségnyújtó csomagokat. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara létrehoz egy szolidaritási alapot, hogy azoknak a bajba jutott vállalkozásoknak segítsenek, amelyeknek az újranyitás után kezdőlöketre van szükségük – mondta a műsorban Zsabka Zsolt. A BKIK általános alelnöke hozzátette: 75 millió forint kerül az alapba, amelyet szétosztanak a vállalkozások között. A kamarai önkéntes tagdíjak 50%-át elengedik, melyet az igénybe vevők felajánlhatnak a szolidaritási alapba. A járvány alatt is jól prosperáló vállalkozásokat szintén arra kérik, fizessenek be szolidaritási alapba. ​Fejeződik be az ATV.hu cikke

Kapcsolódó

Gerendai

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.